Summary: Beef production in the world and in the EU
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000016" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16015.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce hovězího masa ve světě a v EU
Original language description
V roce 2013 se ve světě chovalo 1,5 mld. kusů skotu a vyrobilo se 64,3 mil. tun hovězího masa (20,5 % z výroby masa celkem). Mezi roky 2004 a 2014 se v EU-28 snížily stavy skotu o 2352 tis. kusů a 2,6 %, přičemž výroba hovězího masa poklesla o 780 tis. tun a 9,3 %. V ČR ve stejném období klesly stavy skotu o 21 tis. kusů a 1,5 %. Snížení stavů dojených krav (o 61 tis. a 14 %) bylo více než kompenzováno zvýšením stavů krav bez TPM (o 68 tis. a 50 %). Přesto se výroba hovězího masa v ČR snížila o 39 %. Jednou z příčin tohoto vývoje je růst exportů živého jatečného skotu související s vyššími farmářskými cenami v zahraničí. V roce 2013 spotřeboval jeden obyvatel EU, resp. ČR, 10,5 resp. 7,5 kg hovězího masa. Zjištěné ukazatele poukazují na zřetelně nižší intenzitu výroby hovězího masa v EU-13 než v EU-15.
Czech name
Produkce hovězího masa ve světě a v EU
Czech description
V roce 2013 se ve světě chovalo 1,5 mld. kusů skotu a vyrobilo se 64,3 mil. tun hovězího masa (20,5 % z výroby masa celkem). Mezi roky 2004 a 2014 se v EU-28 snížily stavy skotu o 2352 tis. kusů a 2,6 %, přičemž výroba hovězího masa poklesla o 780 tis. tun a 9,3 %. V ČR ve stejném období klesly stavy skotu o 21 tis. kusů a 1,5 %. Snížení stavů dojených krav (o 61 tis. a 14 %) bylo více než kompenzováno zvýšením stavů krav bez TPM (o 68 tis. a 50 %). Přesto se výroba hovězího masa v ČR snížila o 39 %. Jednou z příčin tohoto vývoje je růst exportů živého jatečného skotu související s vyššími farmářskými cenami v zahraničí. V roce 2013 spotřeboval jeden obyvatel EU, resp. ČR, 10,5 resp. 7,5 kg hovězího masa. Zjištěné ukazatele poukazují na zřetelně nižší intenzitu výroby hovězího masa v EU-13 než v EU-15.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
34-37
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—