All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cattle breeding and beef production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002309" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002309 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15160.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15160.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Chov skotu a produkce hovězího masa

  • Original language description

    Přes mírný pokles výroby hovězího masa a jeho průměrné spotřeby na obyvatele v letech 2000 až 2013 ve státech EU a přes výraznější pokles obou ukazatelů v ČR je produkce jatečného skotu významnou součástí živočišné výroby a celého agrárního sektoru. Od roku 2000 do roku 2013 dosáhl nárůst výroby masa celkem přibližně 35 %, z toho 15 % masa hovězího. V roce 2013 připadala spotřeba zhruba 43,1 kg masa na obyvatele. V EU-28 chovalo v roce 2013 celkem 87 619 tis. kusů skotu, z toho 74 493 tis. v EU-15 a 13 126 tis. ve státech EU-13. Mezi roky 2000 až 2013 se ve státech EU-28 snížila výroba hovězího masa o 980 tis. tun a 12 %, spotřeba hovězího masa na obyvatele o 1 kg a 8,5 %. Výraznější pokles výroby hovězího masa vykazují státy EU-13. Krátkodobá prognóza do roku 2015 počítá v EU ve srovnání s rokem 2013 se zvýšením výroby o cca 5 % (na 7 693 tis. tun) a spotřeby hovězího masa na obyvatele o 3 % (na 10,7 kg). S poklesem stavů skotu v ČR se snižují roční počty porážek skotu a klesá objem produkce hovězího masa. Nepříznivý vývoj výroby hovězího masa v ČR je patrný zejména ve srovnání se situací ve světě a v EU. Spotřeba masa na obyvatele ČR se v období 1990 až 2012 snížila o 19,1 kg z 96,5 na 77,4 kg a z hlavních druhů vykázala největší pokles (o 20 kg a 71 %) spotřeba masa hovězího. Odhad ekonomických ukazatelů výkrmu býků ukazuje, že při tržbách 28 560 Kč a nákladech 32 430 Kč na kus by bylo v roce 2013 dosaženo ztráty 3 870 Kč na kus. Pro desetiprocentní rentabilitu by tržby musely dosáhnout 35 675 Kč za kus. Mezi hlavní faktory ekonomické úspěšnosti výkrmu býků patří nízké ceny zástavu, náklady a jejich hlavní položky, úhyny a nutné porážky v průběhu výkrmu, vysoké přírůstky hmotnosti a tržby za jatečné býky, přiměřené porážkové hmotnosti apod.

  • Czech name

    Chov skotu a produkce hovězího masa

  • Czech description

    Přes mírný pokles výroby hovězího masa a jeho průměrné spotřeby na obyvatele v letech 2000 až 2013 ve státech EU a přes výraznější pokles obou ukazatelů v ČR je produkce jatečného skotu významnou součástí živočišné výroby a celého agrárního sektoru. Od roku 2000 do roku 2013 dosáhl nárůst výroby masa celkem přibližně 35 %, z toho 15 % masa hovězího. V roce 2013 připadala spotřeba zhruba 43,1 kg masa na obyvatele. V EU-28 chovalo v roce 2013 celkem 87 619 tis. kusů skotu, z toho 74 493 tis. v EU-15 a 13 126 tis. ve státech EU-13. Mezi roky 2000 až 2013 se ve státech EU-28 snížila výroba hovězího masa o 980 tis. tun a 12 %, spotřeba hovězího masa na obyvatele o 1 kg a 8,5 %. Výraznější pokles výroby hovězího masa vykazují státy EU-13. Krátkodobá prognóza do roku 2015 počítá v EU ve srovnání s rokem 2013 se zvýšením výroby o cca 5 % (na 7 693 tis. tun) a spotřeby hovězího masa na obyvatele o 3 % (na 10,7 kg). S poklesem stavů skotu v ČR se snižují roční počty porážek skotu a klesá objem produkce hovězího masa. Nepříznivý vývoj výroby hovězího masa v ČR je patrný zejména ve srovnání se situací ve světě a v EU. Spotřeba masa na obyvatele ČR se v období 1990 až 2012 snížila o 19,1 kg z 96,5 na 77,4 kg a z hlavních druhů vykázala největší pokles (o 20 kg a 71 %) spotřeba masa hovězího. Odhad ekonomických ukazatelů výkrmu býků ukazuje, že při tržbách 28 560 Kč a nákladech 32 430 Kč na kus by bylo v roce 2013 dosaženo ztráty 3 870 Kč na kus. Pro desetiprocentní rentabilitu by tržby musely dosáhnout 35 675 Kč za kus. Mezi hlavní faktory ekonomické úspěšnosti výkrmu býků patří nízké ceny zástavu, náklady a jejich hlavní položky, úhyny a nutné porážky v průběhu výkrmu, vysoké přírůstky hmotnosti a tržby za jatečné býky, přiměřené porážkové hmotnosti apod.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GA - Agricultural economics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů