Terms profit in beef production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000209" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000209 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19206.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19206.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Podmínky dosažení zisku v produkci hovězího masa
Original language description
Na celosvětové produkce masa (334 mil. tun v roce 2017) se nejvíce podílelo maso vepřové (36 %) a maso drůbeží (33 %). Maso hovězí bylo s produkcí 66 mil. tun a podílem 20 % třetím hlavním druhem. ČR je v produkci hovězího masa v současné době soběstačná, avšak pro zajištění i budoucí soběstačnosti je nezbytná ekonomická výhodnost produkce hovězího masa. A protože velký podíl produkce hovězího v ČR pochází od býků, je nezbytnou podmínkou udržení produkce hovězího masa dosahování přiměřené úrovně rentability ve výkrmu býků. Údaje pro výpočty vychází z dat získaných od podniků zabývající se výkrmem býků v ČR. Náklady v roce 2018 na dobu výkrmu, tj. od zařazení býčka do porážky a zohlednění ceny zástavu byly 40 tis. Kč na býka a při prodejní ceně za poraženého býka 34 tis. Kč byla v průměru v odvětví ztráta. Mezi základní podmínky pro příznivou ekonomiku výkrmu býků patří vysoké denní přírůstky hmotnosti, optimální porážková hmotnost, dobrý zdravotní stav a nízké úhyny aj. I přesto, že větší část hovězího masa v ČR pochází od skotu plemen s mléčnou a kombinovanou užitkovostí, tak významnou část domácí produkce zajišťují masná plemena skotu. U sledovaných podniků s chovem krav bez tržní produkce mléka byla v roce 2018 při nákladech 34 tis. Kč na krávu a rok dosažena v průměru kladná rentabilita 3,9 % včetně započítání dotací. Mezi hlavní podmínky pro dosažení zisku patří především vysoký počet odchovaných telat a jejich vysoká prodejní cena.
Czech name
Podmínky dosažení zisku v produkci hovězího masa
Czech description
Na celosvětové produkce masa (334 mil. tun v roce 2017) se nejvíce podílelo maso vepřové (36 %) a maso drůbeží (33 %). Maso hovězí bylo s produkcí 66 mil. tun a podílem 20 % třetím hlavním druhem. ČR je v produkci hovězího masa v současné době soběstačná, avšak pro zajištění i budoucí soběstačnosti je nezbytná ekonomická výhodnost produkce hovězího masa. A protože velký podíl produkce hovězího v ČR pochází od býků, je nezbytnou podmínkou udržení produkce hovězího masa dosahování přiměřené úrovně rentability ve výkrmu býků. Údaje pro výpočty vychází z dat získaných od podniků zabývající se výkrmem býků v ČR. Náklady v roce 2018 na dobu výkrmu, tj. od zařazení býčka do porážky a zohlednění ceny zástavu byly 40 tis. Kč na býka a při prodejní ceně za poraženého býka 34 tis. Kč byla v průměru v odvětví ztráta. Mezi základní podmínky pro příznivou ekonomiku výkrmu býků patří vysoké denní přírůstky hmotnosti, optimální porážková hmotnost, dobrý zdravotní stav a nízké úhyny aj. I přesto, že větší část hovězího masa v ČR pochází od skotu plemen s mléčnou a kombinovanou užitkovostí, tak významnou část domácí produkce zajišťují masná plemena skotu. U sledovaných podniků s chovem krav bez tržní produkce mléka byla v roce 2018 při nákladech 34 tis. Kč na krávu a rok dosažena v průměru kladná rentabilita 3,9 % včetně započítání dotací. Mezi hlavní podmínky pro dosažení zisku patří především vysoký počet odchovaných telat a jejich vysoká prodejní cena.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů