Economic and production aspects of meat output in the Czech Republik and EU
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001687" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001687 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12130.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12130.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkční a ekonomická hlediska výroby masa v ČR a EU
Original language description
V letech 2000 až 2011 se v ČR snížila produkce masa o 198 tis. tun resp. 28 %. Nejvyšší pokles (133 tis. tun resp. 34 %) byl zaznamenán u produkce vepřového masa. Z celkového poklesu příjmů 7,7 miliardy, tj. 27 % za jatečná zvířata, ve stejném období, bylo 7,3 miliardy, tj. 45 % v sektoru produkce jatečných prasat. V roce 2011 dosáhla produkce masa 119 kg a 231 eur na hektar zemědělské půdy, což je přibližně 42 resp. 45 % produkce EU-15, produkce na obyvatele je 48 kg a 92 eur (52 resp. 54 %). Kvůli poklesu soběstačnosti v produkci masa pod 100 %, je nezbytné zastavit negativní trend snižování produkce masa. Hlavní podmínka pro zvyšování produkce masa je zlepšit ekonomiku produkce, což vyžaduje zavedení opatření v rámci podniku (zvýšení přírůstků, zlepšení reprodukce krav, zlepšení kvality masa, atd.) a nadpodnikové opatření (propagace spotřeby kvalitních a domácích potravin, stejné podmínky společné zemědělské politiky v EU, atd.).
Czech name
Produkční a ekonomická hlediska výroby masa v ČR a EU
Czech description
V letech 2000 až 2011 se v ČR snížila produkce masa o 198 tis. tun resp. 28 %. Nejvyšší pokles (133 tis. tun resp. 34 %) byl zaznamenán u produkce vepřového masa. Z celkového poklesu příjmů 7,7 miliardy, tj. 27 % za jatečná zvířata, ve stejném období, bylo 7,3 miliardy, tj. 45 % v sektoru produkce jatečných prasat. V roce 2011 dosáhla produkce masa 119 kg a 231 eur na hektar zemědělské půdy, což je přibližně 42 resp. 45 % produkce EU-15, produkce na obyvatele je 48 kg a 92 eur (52 resp. 54 %). Kvůli poklesu soběstačnosti v produkci masa pod 100 %, je nezbytné zastavit negativní trend snižování produkce masa. Hlavní podmínka pro zvyšování produkce masa je zlepšit ekonomiku produkce, což vyžaduje zavedení opatření v rámci podniku (zvýšení přírůstků, zlepšení reprodukce krav, zlepšení kvality masa, atd.) a nadpodnikové opatření (propagace spotřeby kvalitních a domácích potravin, stejné podmínky společné zemědělské politiky v EU, atd.).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GA - Agricultural economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů