Intensity of beef production and consumption in the world, in EU countries and in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000117" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000117 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20114.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20114.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Intenzita výroby a spotřeba hovězího masa ve světě, ve státech EU a v ČR
Original language description
S rostoucím počtem celosvětové populace vzniká stále větší poptávka po základních potravinách, mezi které jednoznačně patří i maso. V roce 2018 celková celosvětová produkce masa v hmotnosti jatečně upraveného těla činila 342 mld. tun. Oproti roku 2000, resp. 2010 se tak světová výroba zvýšila o 47, resp. 16 % a předpokládá se zdvojnásobení světové produkce masa do roku 2050. Z hlavních druhů mas bylo v roce 2018 nejvíce vyrobeno masa drůbežího (37 %) a vepřového (35 %). Hovězí maso zaujímá pomyslnou třetí pozici s celosvětovou produkcí 67 mil. tun. Spotřeba masa na obyvatele byla v roce 2017 ve světě 42,57 kg. Na celém světě se v roce 2018 chovalo 1,5 mld. kusů skotu, tj. cca 31 kusů na 100 hektarů zemědělské půdy a 20 kusů na 100 obyvatel. Zatímco v Asii se chovalo v roce 2018 nejvíce skotu, tak nejvíce hovězího a telecího masa se vyrobilo ve stejném roce v Jižní a Střední Americe. Na jednoho obyvatele planety připadala v roce 2017 spotřeba hovězího a telecího masa ve výši 9 kg, což je zhruba 21 % z celkové spotřeby masa na obyvatele. V ČR se v roce 2019 na celkové roční produkci masa nejvíce podílelo vepřové (47 %) a drůbeží (37 %). Třetí pozici s podílem 16 % zaujímalo maso hovězího a telecí, jehož výroba činila 72,9 tis. tun. Na rozdíl od vepřového a drůbežího masa je ČR v produkci hovězího soběstačná, což umožňuje část produkce exportovat.
Czech name
Intenzita výroby a spotřeba hovězího masa ve světě, ve státech EU a v ČR
Czech description
S rostoucím počtem celosvětové populace vzniká stále větší poptávka po základních potravinách, mezi které jednoznačně patří i maso. V roce 2018 celková celosvětová produkce masa v hmotnosti jatečně upraveného těla činila 342 mld. tun. Oproti roku 2000, resp. 2010 se tak světová výroba zvýšila o 47, resp. 16 % a předpokládá se zdvojnásobení světové produkce masa do roku 2050. Z hlavních druhů mas bylo v roce 2018 nejvíce vyrobeno masa drůbežího (37 %) a vepřového (35 %). Hovězí maso zaujímá pomyslnou třetí pozici s celosvětovou produkcí 67 mil. tun. Spotřeba masa na obyvatele byla v roce 2017 ve světě 42,57 kg. Na celém světě se v roce 2018 chovalo 1,5 mld. kusů skotu, tj. cca 31 kusů na 100 hektarů zemědělské půdy a 20 kusů na 100 obyvatel. Zatímco v Asii se chovalo v roce 2018 nejvíce skotu, tak nejvíce hovězího a telecího masa se vyrobilo ve stejném roce v Jižní a Střední Americe. Na jednoho obyvatele planety připadala v roce 2017 spotřeba hovězího a telecího masa ve výši 9 kg, což je zhruba 21 % z celkové spotřeby masa na obyvatele. V ČR se v roce 2019 na celkové roční produkci masa nejvíce podílelo vepřové (47 %) a drůbeží (37 %). Třetí pozici s podílem 16 % zaujímalo maso hovězího a telecí, jehož výroba činila 72,9 tis. tun. Na rozdíl od vepřového a drůbežího masa je ČR v produkci hovězího soběstačná, což umožňuje část produkce exportovat.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů