All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiological Quality of Colostrum in Czech dairy herds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000184" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000184 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16185.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16185.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologická kvalita mleziva v tuzemských chovech dojeného skotu

  • Original language description

    V chovech dojeného skotu je předpokladem dobrého managementu mlezivové výživy telat kontrola kvality mleziva. Čeští chovatelé jsou dnes již zvyklí prověřovat jeho hustotu, avšak mikrobiologické kvalitě taková pozornost věnována není. Cílem této práce bylo zjistit, jaké jsou v chovech v ČR mikrobiologické parametry mleziva po jeho nadojení (34 chovů, 1062 vzorků). Průměrný celkový počet mikroorganismů (CPM) byl 2,6 mil. cfu/ml, koliformních mikroorganismů (CM) 11,9 tis. cfu/ml a nekoliformních bakterií (NCM) 12,8 tis. cfu/ml. Limit CPM <100 tis. cfu/ml splnilo pouhých 27,1 % vzorků, limit CM < 10 tis. cfu/ml 84,2 % vzorků a limit NCM <5 tis. cfu/ml splnilo 81,4 % vzorků. Výsledky ukazují na značné rezervy v oblasti hygieny získávání mleziva, což představuje výrazné riziko pro zdraví telat.

  • Czech name

    Mikrobiologická kvalita mleziva v tuzemských chovech dojeného skotu

  • Czech description

    V chovech dojeného skotu je předpokladem dobrého managementu mlezivové výživy telat kontrola kvality mleziva. Čeští chovatelé jsou dnes již zvyklí prověřovat jeho hustotu, avšak mikrobiologické kvalitě taková pozornost věnována není. Cílem této práce bylo zjistit, jaké jsou v chovech v ČR mikrobiologické parametry mleziva po jeho nadojení (34 chovů, 1062 vzorků). Průměrný celkový počet mikroorganismů (CPM) byl 2,6 mil. cfu/ml, koliformních mikroorganismů (CM) 11,9 tis. cfu/ml a nekoliformních bakterií (NCM) 12,8 tis. cfu/ml. Limit CPM <100 tis. cfu/ml splnilo pouhých 27,1 % vzorků, limit CM < 10 tis. cfu/ml 84,2 % vzorků a limit NCM <5 tis. cfu/ml splnilo 81,4 % vzorků. Výsledky ukazují na značné rezervy v oblasti hygieny získávání mleziva, což představuje výrazné riziko pro zdraví telat.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Complex colostrum management and its improving as a natural tool for support of calf health, contagion control and reduction of need for antibiotics</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    U - Předmět řešení projektu je utajovanou skutečností podle zvláštních právních předpisů nebo je skutečností, jejíž zveřejnění by mohlo ohrozit činnost zpravodajské služby. Údaje o projektu jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné