Wet Brewers' Grains stored in the bag without additives
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000006 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17005.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17005.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pivovarské mláto skladované ve vaku bez konzervantů
Original language description
Cílem výzkumu bylo ověřit, jak dlouho lze uchovávat ve vaku o kapacitě 25 tun pivovarské mláto, konzervované bez konzervačního přípravku. Mláto bylo v roce 2015 i v roce 2016 skladováno více než tři měsíce ve vaku. Po otevření vaku byla jeden týden zjišťována aerobní stabilita. Průběh fermentace a aerobní degradace byl průběžně sledován měřením teplot a chemických analýz, v roce 2016 i mikrobiálně. Výsledky z roku 2016 potvrdily ty z roku 2015. Pokud je pivovarské mláto ještě teplé nasypáno z korby nákladního automobilu přímo do vaku a anaerobně v něm uzavřeno, lze ho bez konzervačních přípravků uchovávat i tři měsíce. Po otevření vaku se počet kvasinek a plísní významně zvýšil za sedm dnů. Kvalitu skladovaného mláta více negativně ovlivnil přístup vzduchu než délka skladování. Aerobní stabilitu ovlivňuje sušina mláta, čím je jeho sušina nižší, tím horší je stabilita.
Czech name
Pivovarské mláto skladované ve vaku bez konzervantů
Czech description
Cílem výzkumu bylo ověřit, jak dlouho lze uchovávat ve vaku o kapacitě 25 tun pivovarské mláto, konzervované bez konzervačního přípravku. Mláto bylo v roce 2015 i v roce 2016 skladováno více než tři měsíce ve vaku. Po otevření vaku byla jeden týden zjišťována aerobní stabilita. Průběh fermentace a aerobní degradace byl průběžně sledován měřením teplot a chemických analýz, v roce 2016 i mikrobiálně. Výsledky z roku 2016 potvrdily ty z roku 2015. Pokud je pivovarské mláto ještě teplé nasypáno z korby nákladního automobilu přímo do vaku a anaerobně v něm uzavřeno, lze ho bez konzervačních přípravků uchovávat i tři měsíce. Po otevření vaku se počet kvasinek a plísní významně zvýšil za sedm dnů. Kvalitu skladovaného mláta více negativně ovlivnil přístup vzduchu než délka skladování. Aerobní stabilitu ovlivňuje sušina mláta, čím je jeho sušina nižší, tím horší je stabilita.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
18-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—