Influence of freezing silage on NIR analysis of nutritional values
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000011" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000011 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17019.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zmrazení siláže na NIR analýzy výživných hodnot
Original language description
Cílem výzkumu bylo zjistit, jestli má zmrazení a rozmražení čerstvých vzorků kukuřičné siláže vliv na výsledek analýz výživných hodnot a stravitelnosti organické hmoty (SOH) stanovené na přístroji AgriNIRs. Zkoumány byly tři siláže získané různou technologií sklizně. Po sklizni klasickým způsobem s délkou řezanky 10 mm nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi čerstvou a zmrzlou siláží. Významné rozdíly (P < 0,05) byly zjištěny pouze u SOH siláže vyrobené technologií Shredlage s délkou řezanky asi 25 mm (SOH po rozmrznutí byla nižší než u čerstvé siláže) a u obsahu neutrálně detergentní vlákniny (NDF) v sušině u siláže s klasickou délkou řezanky 10 mm, ale o vyšší sušině (NDF po rozmrznutí byla vyšší než u čerstvé siláže). Pokud se tento vliv prokáže i v dalších pokusech, bude doporučeno upravit kalibrační rovnice pro tyto případy.
Czech name
Vliv zmrazení siláže na NIR analýzy výživných hodnot
Czech description
Cílem výzkumu bylo zjistit, jestli má zmrazení a rozmražení čerstvých vzorků kukuřičné siláže vliv na výsledek analýz výživných hodnot a stravitelnosti organické hmoty (SOH) stanovené na přístroji AgriNIRs. Zkoumány byly tři siláže získané různou technologií sklizně. Po sklizni klasickým způsobem s délkou řezanky 10 mm nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi čerstvou a zmrzlou siláží. Významné rozdíly (P < 0,05) byly zjištěny pouze u SOH siláže vyrobené technologií Shredlage s délkou řezanky asi 25 mm (SOH po rozmrznutí byla nižší než u čerstvé siláže) a u obsahu neutrálně detergentní vlákniny (NDF) v sušině u siláže s klasickou délkou řezanky 10 mm, ale o vyšší sušině (NDF po rozmrznutí byla vyšší než u čerstvé siláže). Pokud se tento vliv prokáže i v dalších pokusech, bude doporučeno upravit kalibrační rovnice pro tyto případy.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
66-69
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—