All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of dry matter content and length cuttings for silage quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005677" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005677 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23022.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží

  • Original language description

    U vojtěškových i kukuřičných siláží byly během let 2018 až 2022 testovány následující technologické prvky: obsah sušiny a délka řezanky. Obsah sušiny hraje významnou roli především ve zvýšení teploty na začátku fermentace. Potvrdilo se, že každé zvýšení teploty siláže po jejím založení znamená ztrátu energie a sušiny. Rozdíly mohou být několik procent, ale i mnohem vyšší. Vysoký, ale i nízký obsah sušiny siláže představuje především velké riziko Maillardovy reakce. Sucho během vegetačního období mělo větší vliv na fermentační ukazatele (nižší kyselost siláže i obsah kyseliny mléčné i octové), zatímco období s počasím více deštivým, mělo vyšší vliv na výživné hodnoty (nižší obsah vlákniny a vyšší netto energie laktace). Ztráty sušiny během fermentace byly u vojtěškových siláží s kratší řezankou (20 mm) nižší než u siláží s řezankou delší (40 mm). U vojtěškových siláží měly vyšší aerobní stabilitu siláže s kratší řezankou ve srovnání s řezankou delší. Řezanku s vyšší sušinou je nutné intenzivněji a déle dusat, aby z ní byl vytěsněn vzduch.

  • Czech name

    Vliv obsahu sušiny a délky řezanky na kvalitu siláží

  • Czech description

    U vojtěškových i kukuřičných siláží byly během let 2018 až 2022 testovány následující technologické prvky: obsah sušiny a délka řezanky. Obsah sušiny hraje významnou roli především ve zvýšení teploty na začátku fermentace. Potvrdilo se, že každé zvýšení teploty siláže po jejím založení znamená ztrátu energie a sušiny. Rozdíly mohou být několik procent, ale i mnohem vyšší. Vysoký, ale i nízký obsah sušiny siláže představuje především velké riziko Maillardovy reakce. Sucho během vegetačního období mělo větší vliv na fermentační ukazatele (nižší kyselost siláže i obsah kyseliny mléčné i octové), zatímco období s počasím více deštivým, mělo vyšší vliv na výživné hodnoty (nižší obsah vlákniny a vyšší netto energie laktace). Ztráty sušiny během fermentace byly u vojtěškových siláží s kratší řezankou (20 mm) nižší než u siláží s řezankou delší (40 mm). U vojtěškových siláží měly vyšší aerobní stabilitu siláže s kratší řezankou ve srovnání s řezankou delší. Řezanku s vyšší sušinou je nutné intenzivněji a déle dusat, aby z ní byl vytěsněn vzduch.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    83

  • Issue of the periodical within the volume

    323022

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    50-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database