Gallus gallusf. domestica
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000089" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000089 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17087.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17087.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hygienické aspekty pastevniho chovu drůbeže
Original language description
Volný výběh představuje důležitý aspekt v pastevním chovu drůbeže, zatím však máme omezené znalosti o tom, jak různý způsob ustájení a chovného systému ovlivňuje růstovou výkonnost a osídlování patogeny, které běžně kontaminují potraviny. Hlavním cílem této studie bylo zhodnotit vliv různých způsobů ustájení (především stálý pevný přístřešek oproti menšímu mobilnímu, s nebo bez přístupu k venkovní pastvě) a chov různých genotypů brojlerů či nosnic. Hlavním sledovaným faktorem byla přítomnost a změny počtu bakterií ve střevním traktu kuřat včetně těch patogenních jako jsou Campylobacter sp. a Salmonella sp. Studie zahrnovala tři dílčí pokusy. Výsledky ukázaly rozdíly ve střevní mikrobiotě: Pokusy I a II potvrdily snížení počtů koliformních bakterií ve slepém střevě pastevních kuřat, pokus III prokázal signifikantní zvýšení počtu prospěšných bakterií mléčného kvašení v ileu nosnic s volným přístupem k venkovní pastvě.
Czech name
Hygienické aspekty pastevniho chovu drůbeže
Czech description
Volný výběh představuje důležitý aspekt v pastevním chovu drůbeže, zatím však máme omezené znalosti o tom, jak různý způsob ustájení a chovného systému ovlivňuje růstovou výkonnost a osídlování patogeny, které běžně kontaminují potraviny. Hlavním cílem této studie bylo zhodnotit vliv různých způsobů ustájení (především stálý pevný přístřešek oproti menšímu mobilnímu, s nebo bez přístupu k venkovní pastvě) a chov různých genotypů brojlerů či nosnic. Hlavním sledovaným faktorem byla přítomnost a změny počtu bakterií ve střevním traktu kuřat včetně těch patogenních jako jsou Campylobacter sp. a Salmonella sp. Studie zahrnovala tři dílčí pokusy. Výsledky ukázaly rozdíly ve střevní mikrobiotě: Pokusy I a II potvrdily snížení počtů koliformních bakterií ve slepém střevě pastevních kuřat, pokus III prokázal signifikantní zvýšení počtu prospěšných bakterií mléčného kvašení v ileu nosnic s volným přístupem k venkovní pastvě.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů