Stable rearing of dairy goats - principles of good breeding practice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000213" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000213 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17206.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17206.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stájový chov koz - zásady správné chovatelské praxe
Original language description
Metodika se blíže zabývá výběrem plemene, zabezpečením chovného prostředí, včetně jednotlivých technologických systémů, zásadami správné výživy a krmení jednotlivých kategorií koz, produkcí a získáváním kozího mléka, managementem stáda a zásadami biologické bezpečnosti chovu koz (biosecurity). Dodržování zásad správné chovatelské praxe při stájovém chovu dojených koz je jedním z předpokladů udržení dobrého zdravotního stavu stáda, dosažení geneticky daných produkčních a reprodukčních ukazatelů koz s cílem produkce biologicky plnohodnotných a zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu.
Czech name
Stájový chov koz - zásady správné chovatelské praxe
Czech description
Metodika se blíže zabývá výběrem plemene, zabezpečením chovného prostředí, včetně jednotlivých technologických systémů, zásadami správné výživy a krmení jednotlivých kategorií koz, produkcí a získáváním kozího mléka, managementem stáda a zásadami biologické bezpečnosti chovu koz (biosecurity). Dodržování zásad správné chovatelské praxe při stájovém chovu dojených koz je jedním z předpokladů udržení dobrého zdravotního stavu stáda, dosažení geneticky daných produkčních a reprodukčních ukazatelů koz s cílem produkce biologicky plnohodnotných a zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-184-7
Regulation ID
17210/2017-7
Technical parameters
Dne 7.12.2017 byla uzavřena smlouva o uplatnění metodiky se Svazem chovatelů ovcí a koz z.s., IČ: 63109859, se sídlem Plašínského 308/5, Ponava, 602 00 Brno, zastoupenou Ing. Vítem Marešem, předsedou představenstva; telefon: +420 541 243 481; e-mail: schok@schok.cz
Economical parameters
Ekonomický přínos je vyčíslen na příkladu modelové farmy, která chová cca 100 dojených koz. Dodržováním zásad správné chovatelské praxe dojde ke zlepšení zdravotního stavu koz, sníží se náklady na veterinární péči minimálně o 10 % na kozu a o 1 % na krmný den. Při průměrných denních nákladech na veterinární službu a léky 2,50 Kč představuje tato úspora cca 0,25 haléřů na kozu a den, tj. za rok 91,25 Kč na kozu. Roční úspora na veterinárních nákladech dosahuje 9 125 Kč. Při průměrném nákladu na krmný den kozy 30 Kč přestavuje 1% úspora 0,3 Kč na kozu a den; roční úspora činí sumu 10 950 Kč. Zlepšením zdravotního stavu chovaných zvířat lze očekávat snížení úhynu koz ze 7 % na 6 %, což s sebou následně přinese navýšení produkce o 2 kůzlata (tj. celkem 3000 Kč) a navýšení produkce mléka o 758 kg za laktaci (při ceně 50 Kč za 1 l mléka, tj. celkem 37900 Kč).
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů