The effect of the fat type on the intestinal digestibility of fatty acids, the fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and the mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18075.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18075.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat
Original language description
Byl proveden čtyřtýdenní pokus se skupinou 240 jednodenních kohoutků Ross, kde byl posuzován vliv různého zdroje tuku na intestinální stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin u prsního svalstva a abdominálního tuku a mRNA exprese šesti jaterních genů souvisejících s lipidy. Krmné směsi pro brojlery byly doplněny o řepkový olej, vepřové sádlo nebo palmový olej v dávce 60 g/kg. V kontrolní skupině byl zdroj tuku nahrazen pšeničným škrobem. Nejvyšší ileální stravitelnost tuku a všech mastných kyselin (kromě kyseliny stearové) byl pozorován u kuřat krmených sádlem. Obsah tuku v prsní svalovině kuřat nebyl významně ovlivněn typem doplňku v dietě. Profil mastných kyselin prsního svalstva a abdominálního tuku odrážejí složení mastných kyselin v krmivu. V mase kuřat krmených řepkovým olejem dominovala z mastných kyselin kyselina olejová. Kyselina palmitová byla nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou v mase kuřat krmených vepřovým sádlem nebo palmovým olejem. Kyselina olejová byla nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v abdominálním tuku všech kuřat. Nejvyšší mRNA exprese desaturáz (D5-, D6- and D9-) byla pozorována u kuřat krmených palmovým olejem. Exprese mRNA jaterní syntetázy mastných kyselin byla vyšší u skupin s přídavkem palmového oleje či vepřového sádla než u kuřat s řepkovým olejem. Exprese HMG-CoA reduktázy byla vyšší u kuřat, kterým byl v krmivu podáván palmový olej oproti skupině s řepkovým olejem nebo sádlem. Z výše uvedených výsledků lze předpokládat, že řepkový olej a vepřové sádlo jsou lepšími zdroji lipidů než palmový olej. Tyto dva zdroje obsahují více stravitelných mastných kyselin a poskytují nižší koncentraci syntetizovaných a absorbovaných nasycených mastných kyselin v mase a tuku kuřat.
Czech name
Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat
Czech description
Byl proveden čtyřtýdenní pokus se skupinou 240 jednodenních kohoutků Ross, kde byl posuzován vliv různého zdroje tuku na intestinální stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin u prsního svalstva a abdominálního tuku a mRNA exprese šesti jaterních genů souvisejících s lipidy. Krmné směsi pro brojlery byly doplněny o řepkový olej, vepřové sádlo nebo palmový olej v dávce 60 g/kg. V kontrolní skupině byl zdroj tuku nahrazen pšeničným škrobem. Nejvyšší ileální stravitelnost tuku a všech mastných kyselin (kromě kyseliny stearové) byl pozorován u kuřat krmených sádlem. Obsah tuku v prsní svalovině kuřat nebyl významně ovlivněn typem doplňku v dietě. Profil mastných kyselin prsního svalstva a abdominálního tuku odrážejí složení mastných kyselin v krmivu. V mase kuřat krmených řepkovým olejem dominovala z mastných kyselin kyselina olejová. Kyselina palmitová byla nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou v mase kuřat krmených vepřovým sádlem nebo palmovým olejem. Kyselina olejová byla nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v abdominálním tuku všech kuřat. Nejvyšší mRNA exprese desaturáz (D5-, D6- and D9-) byla pozorována u kuřat krmených palmovým olejem. Exprese mRNA jaterní syntetázy mastných kyselin byla vyšší u skupin s přídavkem palmového oleje či vepřového sádla než u kuřat s řepkovým olejem. Exprese HMG-CoA reduktázy byla vyšší u kuřat, kterým byl v krmivu podáván palmový olej oproti skupině s řepkovým olejem nebo sádlem. Z výše uvedených výsledků lze předpokládat, že řepkový olej a vepřové sádlo jsou lepšími zdroji lipidů než palmový olej. Tyto dva zdroje obsahují více stravitelných mastných kyselin a poskytují nižší koncentraci syntetizovaných a absorbovaných nasycených mastných kyselin v mase a tuku kuřat.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů