All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of the fat type on the intestinal digestibility of fatty acids, the fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and the mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18075.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18075.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat

  • Original language description

    Byl proveden čtyřtýdenní pokus se skupinou 240 jednodenních kohoutků Ross, kde byl posuzován vliv různého zdroje tuku na intestinální stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin u prsního svalstva a abdominálního tuku a mRNA exprese šesti jaterních genů souvisejících s lipidy. Krmné směsi pro brojlery byly doplněny o řepkový olej, vepřové sádlo nebo palmový olej v dávce 60 g/kg. V kontrolní skupině byl zdroj tuku nahrazen pšeničným škrobem. Nejvyšší ileální stravitelnost tuku a všech mastných kyselin (kromě kyseliny stearové) byl pozorován u kuřat krmených sádlem. Obsah tuku v prsní svalovině kuřat nebyl významně ovlivněn typem doplňku v dietě. Profil mastných kyselin prsního svalstva a abdominálního tuku odrážejí složení mastných kyselin v krmivu. V mase kuřat krmených řepkovým olejem dominovala z mastných kyselin kyselina olejová. Kyselina palmitová byla nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou v mase kuřat krmených vepřovým sádlem nebo palmovým olejem. Kyselina olejová byla nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v abdominálním tuku všech kuřat. Nejvyšší mRNA exprese desaturáz (D5-, D6- and D9-) byla pozorována u kuřat krmených palmovým olejem. Exprese mRNA jaterní syntetázy mastných kyselin byla vyšší u skupin s přídavkem palmového oleje či vepřového sádla než u kuřat s řepkovým olejem. Exprese HMG-CoA reduktázy byla vyšší u kuřat, kterým byl v krmivu podáván palmový olej oproti skupině s řepkovým olejem nebo sádlem. Z výše uvedených výsledků lze předpokládat, že řepkový olej a vepřové sádlo jsou lepšími zdroji lipidů než palmový olej. Tyto dva zdroje obsahují více stravitelných mastných kyselin a poskytují nižší koncentraci syntetizovaných a absorbovaných nasycených mastných kyselin v mase a tuku kuřat.

  • Czech name

    Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat

  • Czech description

    Byl proveden čtyřtýdenní pokus se skupinou 240 jednodenních kohoutků Ross, kde byl posuzován vliv různého zdroje tuku na intestinální stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin u prsního svalstva a abdominálního tuku a mRNA exprese šesti jaterních genů souvisejících s lipidy. Krmné směsi pro brojlery byly doplněny o řepkový olej, vepřové sádlo nebo palmový olej v dávce 60 g/kg. V kontrolní skupině byl zdroj tuku nahrazen pšeničným škrobem. Nejvyšší ileální stravitelnost tuku a všech mastných kyselin (kromě kyseliny stearové) byl pozorován u kuřat krmených sádlem. Obsah tuku v prsní svalovině kuřat nebyl významně ovlivněn typem doplňku v dietě. Profil mastných kyselin prsního svalstva a abdominálního tuku odrážejí složení mastných kyselin v krmivu. V mase kuřat krmených řepkovým olejem dominovala z mastných kyselin kyselina olejová. Kyselina palmitová byla nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou v mase kuřat krmených vepřovým sádlem nebo palmovým olejem. Kyselina olejová byla nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v abdominálním tuku všech kuřat. Nejvyšší mRNA exprese desaturáz (D5-, D6- and D9-) byla pozorována u kuřat krmených palmovým olejem. Exprese mRNA jaterní syntetázy mastných kyselin byla vyšší u skupin s přídavkem palmového oleje či vepřového sádla než u kuřat s řepkovým olejem. Exprese HMG-CoA reduktázy byla vyšší u kuřat, kterým byl v krmivu podáván palmový olej oproti skupině s řepkovým olejem nebo sádlem. Z výše uvedených výsledků lze předpokládat, že řepkový olej a vepřové sádlo jsou lepšími zdroji lipidů než palmový olej. Tyto dva zdroje obsahují více stravitelných mastných kyselin a poskytují nižší koncentraci syntetizovaných a absorbovaných nasycených mastných kyselin v mase a tuku kuřat.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů