All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in egg quality during storage depending on the housing system

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000077" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000077 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18076.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18076.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny v kvalitě vajec v průběhu skladování v závislosti na systému ustájení

  • Original language description

    Systémy ustájení pro slepice nosného typu ovlivňují nejen užitkovost slepic, ale i kvalitu snesených vajec a pravděpodobně budou mít vliv na jejich skladovatelnost. Cílem práce bylo zhodnocení změn v kvalitě vajec z obohacených klecí a výběhového chovu během 21 dnů skladování. Vejce pro stanovení technologické hodnoty byla sbírána mezi 20. a 60. týdnem věku slepic ve 28 denním intervalu. Hmotnost vejce, kvalitativní ukazatele bílku a žloutku byly sledovány u vajec čerstvých a skladovaných 2, 7, 14 a 21 dnů. Uskladněna byla při pokojové teplotě 20 - 22 °C a relativní vlhkosti 55 - 60 %. Celkem tak bylo zanalyzováno 900 vajec, z toho vždy 150 vajec z jednoho systému ustájení v jednom sběru a tedy 30 vajec na každý den skladování. Hmotnost čerstvých vajec byla z obohacených klecí 61,5 g a z výběhu 61,0 g. V průběhu 21 dnů skladování se hmotnost průkazně snížila u obou systémů ustájení (P ≤ 0,001), z klecí o 2,29 g a z výběhu o 3,69 g (P ≤ 0,001). Kvalita bílku vyjádřená Haughovými jednotkami (HU) byla ovlivněna interakcí systému ustájení a doby skladování (P ≤ 0,001). U čerstvých vajec byly zjištěny signifikantně vyšší Haughovy jednotky u vajec z klecí (89,2 HU) než z výběhu (79,1 HU), ale u vajec z klecí došlo k rychlejšímu poklesu kvality než u vajec z výběhu. Tyto změny potvrdily i rozdíly ve zvyšování pH bílku. Změny v průběhu skladování byly zaznamenány i u kvality žloutku. U obou systémů ustájení byl index tvaru žloutku u čerstvých vajec 44,9 % a signifikantní interakce systému ustájení a doby skladování (P ≤ 0,021) ukázala rychlejší pokles u vajec z výběhu (o 17,7 %) proti klecím (o 16,9 %). Během skladování bylo zaznamenáno zesvětlení žloutku, které bylo větší u vajec z výběhu než z klecí (P ≤ 0,001). Z výsledků pokusu je zřejmé, že systém ustájení ovlivnil i skladovatelnost vajec, kdy výraznější zhoršení kvality bílku bylo u vajec z obohacených klecí, zatímco u žloutku z výběhu.

  • Czech name

    Změny v kvalitě vajec v průběhu skladování v závislosti na systému ustájení

  • Czech description

    Systémy ustájení pro slepice nosného typu ovlivňují nejen užitkovost slepic, ale i kvalitu snesených vajec a pravděpodobně budou mít vliv na jejich skladovatelnost. Cílem práce bylo zhodnocení změn v kvalitě vajec z obohacených klecí a výběhového chovu během 21 dnů skladování. Vejce pro stanovení technologické hodnoty byla sbírána mezi 20. a 60. týdnem věku slepic ve 28 denním intervalu. Hmotnost vejce, kvalitativní ukazatele bílku a žloutku byly sledovány u vajec čerstvých a skladovaných 2, 7, 14 a 21 dnů. Uskladněna byla při pokojové teplotě 20 - 22 °C a relativní vlhkosti 55 - 60 %. Celkem tak bylo zanalyzováno 900 vajec, z toho vždy 150 vajec z jednoho systému ustájení v jednom sběru a tedy 30 vajec na každý den skladování. Hmotnost čerstvých vajec byla z obohacených klecí 61,5 g a z výběhu 61,0 g. V průběhu 21 dnů skladování se hmotnost průkazně snížila u obou systémů ustájení (P ≤ 0,001), z klecí o 2,29 g a z výběhu o 3,69 g (P ≤ 0,001). Kvalita bílku vyjádřená Haughovými jednotkami (HU) byla ovlivněna interakcí systému ustájení a doby skladování (P ≤ 0,001). U čerstvých vajec byly zjištěny signifikantně vyšší Haughovy jednotky u vajec z klecí (89,2 HU) než z výběhu (79,1 HU), ale u vajec z klecí došlo k rychlejšímu poklesu kvality než u vajec z výběhu. Tyto změny potvrdily i rozdíly ve zvyšování pH bílku. Změny v průběhu skladování byly zaznamenány i u kvality žloutku. U obou systémů ustájení byl index tvaru žloutku u čerstvých vajec 44,9 % a signifikantní interakce systému ustájení a doby skladování (P ≤ 0,021) ukázala rychlejší pokles u vajec z výběhu (o 17,7 %) proti klecím (o 16,9 %). Během skladování bylo zaznamenáno zesvětlení žloutku, které bylo větší u vajec z výběhu než z klecí (P ≤ 0,001). Z výsledků pokusu je zřejmé, že systém ustájení ovlivnil i skladovatelnost vajec, kdy výraznější zhoršení kvality bílku bylo u vajec z obohacených klecí, zatímco u žloutku z výběhu.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů