All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Silage technology using combined products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000133" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000133 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18132.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18132.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologie silážování s využitím kombinovaných přípravků

  • Original language description

    Cílem předložené technologie je použití kombinaci mikrobiálního a chemického přípravku při silážování pícnin, lehce, středně i obtížně silážovatelných. Využitím efektu produkce kyseliny mléčné bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus plantarum MTD/1 a baktericidního účinku oxidu dusičitého NO2 (vytvořeného z dusitanu sodného) dojde ke snížení ztrát sušiny a tím i ke zlepšení ekonomiky výroby siláže.

  • Czech name

    Technologie silážování s využitím kombinovaných přípravků

  • Czech description

    Cílem předložené technologie je použití kombinaci mikrobiálního a chemického přípravku při silážování pícnin, lehce, středně i obtížně silážovatelných. Využitím efektu produkce kyseliny mléčné bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus plantarum MTD/1 a baktericidního účinku oxidu dusičitého NO2 (vytvořeného z dusitanu sodného) dojde ke snížení ztrát sušiny a tím i ke zlepšení ekonomiky výroby siláže.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TG01010082" target="_blank" >TG01010082: Reinforcing of competitive strength in the area of animal production through an efficient networking of research, development, innovation and knowledge transfer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    OT/VÚŽV/09/2018

  • Numerical identification

    OT/VÚŽV/09/2018

  • Technical parameters

    Technologie spočívá v použití dvou rozdílných silážních přípravků pro silážování pícnin. Doporučena je kombinace bakteriálního přípravku Ecosyl s chemickým přípravkem Nutrisil, který se aplikuje ve stejnou dobu, ale odděleně. Ecosyl, který obsahuje bakterie Lactobacillus plantarum MTD/1, má za úkol výrazné namnožení bakterií mléčného kvašení, které vytvoří kyselinu mléčnou a následně významně sníží pH v silážované hmotě. Nízké pH hraje významnou roli v chemickém působení Nutrisilu. Nutrisil se dodává v koncentrované formě 40% dusitanu sodného (NaNO2), před použitím se dále ředí. Dusitan sodný se v silážované hmotě při nízkém pH přeměňuje v plynný dusitan, resp. oxid dusičitý (NO2), který utlumí růst aerobních a fakultativně aerobních mikroorganizmů a hlavně nežádoucích klostridií. Když již není v siláži přítomný kyslík, dochází k redukci dusitanu na dusík (N2), který pak spolu s oxidem uhličitým (CO2) odchází jako plyn ze siláže, a to i skrz plachtu. Smlouva č. 250/2018 o uplatnění technologie č. OT/VŮŽV/09/2018 byla podepsána s uživatelem technologie společností NutriVet s.r.o., se sídlem Vídeňská 1023/1, 691 23 Pohořelice, IČ : 26257408, DIČ: CZ 26257408. Smlouvu podepsal Ing. Václav Jambor, CSc, jednatel, dne 23.7.2018.

  • Economical parameters

    Předložená technologie byla ověřena v letech 2017 a 2018 v pokusech na Účelovém hospodářství VÚŽV v Netlukách a ve firmě Mikros Vín Mikulov. Na základě tohoto ověřování a následného využívání v praxi lze doporučit silážovat vojtěšku i kukuřici při aplikaci vybraného bakteriálního přípravku v kombinaci s vybraným chemickým přípravkem. Osvědčila se kombinace přípravku Ecosyl (obsahuje bakterie Lactobacillus plantarum MTD/1) a chemického přípravku Nutrisil (obsahuje zředěný dusitan sodný). Tato kombinace by měla přispět zejména ke zlepšení výsledku fermentačního procesu, ale hlavně snížení fermentačních ztrát, což má vliv na snížení nákladů použití kombinovaného konzervačního přípravku. Pokud jsou ztráty sušiny o 5 % nižší, lze předpokládat, že se ušetří výsevní plocha a ta lze použít pro produkci jiných tržních plodin.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027014

  • Owner name

    VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page

    https://vuzv.cz/_privat/18132.pdf