Long-term storage of wet brewers' grains in truck-bag without the use of additives
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000134" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000134 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dlouhodobé skladování mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků
Original language description
Cílem předložené technologie je využití možnosti dlouhodobého skladování pivovarského mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků. V pokusech bylo prokázáno, že tato technologie skladování umožní tvořit zásoby na delší dobu (2-3 měsíce) než je nyní v provozu běžné (2 týdny).
Czech name
Dlouhodobé skladování mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků
Czech description
Cílem předložené technologie je využití možnosti dlouhodobého skladování pivovarského mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků. V pokusech bylo prokázáno, že tato technologie skladování umožní tvořit zásoby na delší dobu (2-3 měsíce) než je nyní v provozu běžné (2 týdny).
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
OT/VÚŽV/08/2018
Numerical identification
OT/VÚŽV/08/2018
Technical parameters
V systému truck bagging se do korby nákladního auta mláto vsype v pivovaru z mlátníku. Mlátník je silo, ve kterém se skladuje před expedicí. Mláto se do mlátníku v pivovaru dopravuje potrubím. Ke spotřebiteli, farmáři je pak mláto dopravováno na korbě nákladního automobilu. Je nezbytné, aby na převoz byla korba zaplachtována, do mláta by se totiž neměly dostat ani bakterie v poletujícím prachu, nebo dokonce déšť při špatném počasí (i plachta musí být čistá). Plachta také pomáhá udržovat vysokou teplotu mláta uvnitř. Z korby speciálního nákladního automobilu se na farmě na rovném místě (pozor na svažitost) do vaku jednorázově vsype cca 25 tun čerstvého, ještě teplého (více než 60 °C) mláta. Po vsypání mláta do vaku se konec vaku neprodyšně uzavře a zatíží (nejlépe zátěžovými pytli naplněnými štěrkem nebo kačírkem). Smlouva č. 155/2018 o uplatnění technologie č. OT/VŮŽV/08/2018 byla podepsána s uživatelem technologie firmou MRÁZ AGRO CZ s.r.o. Blatná (Jiráskova 201, 388 01 Blatná, IČ: 26077922, DIČ: CZ 26077922). Za společnost MRÁZ AGRO CZ s.r.o. Blatná potvrzení o výrobě podepsal Vladimír Mráz (vladimir.mraz.ml@mrazagro.cz) dne 18.5.2018.
Economical parameters
Pivovarské mláto je během roku produkováno nerovnoměrně, proto je nutná jeho konzervace, zejména v letních měsících. Mláto, uchovávané za přítomnosti vzduchu ale podléhá rychle zkáze, proto se silážuje. Pro dlouhodobější skladování se doporučuje konzervace pivovarského mláta vybranými silážními přípravky, případně ještě mixem s nějakým materiálem absorbujícím vlhkost. To ale vyžaduje více nákladů a přitom se ztrácí přednosti čerstvého mláta, které má navržená technologie, tedy vysoká teplota cca 70 °C a téměř nulová kontaminace mikroorganizmy. Předností je také rychlé dosažení anaerobního stavu v silážované hmotě. Ekonomický přínos lze jen odhadovat a v každém podniku může být rozdílný. Záleží i na tom, jaký má podnik smlouvu s dodavatelem mláta.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027014
Owner name
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf