All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Long-term storage of wet brewers' grains in truck-bag without the use of additives

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000134" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000134 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dlouhodobé skladování mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků

  • Original language description

    Cílem předložené technologie je využití možnosti dlouhodobého skladování pivovarského mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků. V pokusech bylo prokázáno, že tato technologie skladování umožní tvořit zásoby na delší dobu (2-3 měsíce) než je nyní v provozu běžné (2 týdny).

  • Czech name

    Dlouhodobé skladování mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků

  • Czech description

    Cílem předložené technologie je využití možnosti dlouhodobého skladování pivovarského mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků. V pokusech bylo prokázáno, že tato technologie skladování umožní tvořit zásoby na delší dobu (2-3 měsíce) než je nyní v provozu běžné (2 týdny).

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    OT/VÚŽV/08/2018

  • Numerical identification

    OT/VÚŽV/08/2018

  • Technical parameters

    V systému truck bagging se do korby nákladního auta mláto vsype v pivovaru z mlátníku. Mlátník je silo, ve kterém se skladuje před expedicí. Mláto se do mlátníku v pivovaru dopravuje potrubím. Ke spotřebiteli, farmáři je pak mláto dopravováno na korbě nákladního automobilu. Je nezbytné, aby na převoz byla korba zaplachtována, do mláta by se totiž neměly dostat ani bakterie v poletujícím prachu, nebo dokonce déšť při špatném počasí (i plachta musí být čistá). Plachta také pomáhá udržovat vysokou teplotu mláta uvnitř. Z korby speciálního nákladního automobilu se na farmě na rovném místě (pozor na svažitost) do vaku jednorázově vsype cca 25 tun čerstvého, ještě teplého (více než 60 °C) mláta. Po vsypání mláta do vaku se konec vaku neprodyšně uzavře a zatíží (nejlépe zátěžovými pytli naplněnými štěrkem nebo kačírkem). Smlouva č. 155/2018 o uplatnění technologie č. OT/VŮŽV/08/2018 byla podepsána s uživatelem technologie firmou MRÁZ AGRO CZ s.r.o. Blatná (Jiráskova 201, 388 01 Blatná, IČ: 26077922, DIČ: CZ 26077922). Za společnost MRÁZ AGRO CZ s.r.o. Blatná potvrzení o výrobě podepsal Vladimír Mráz (vladimir.mraz.ml@mrazagro.cz) dne 18.5.2018.

  • Economical parameters

    Pivovarské mláto je během roku produkováno nerovnoměrně, proto je nutná jeho konzervace, zejména v letních měsících. Mláto, uchovávané za přítomnosti vzduchu ale podléhá rychle zkáze, proto se silážuje. Pro dlouhodobější skladování se doporučuje konzervace pivovarského mláta vybranými silážními přípravky, případně ještě mixem s nějakým materiálem absorbujícím vlhkost. To ale vyžaduje více nákladů a přitom se ztrácí přednosti čerstvého mláta, které má navržená technologie, tedy vysoká teplota cca 70 °C a téměř nulová kontaminace mikroorganizmy. Předností je také rychlé dosažení anaerobního stavu v silážované hmotě. Ekonomický přínos lze jen odhadovat a v každém podniku může být rozdílný. Záleží i na tom, jaký má podnik smlouvu s dodavatelem mláta.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027014

  • Owner name

    VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page

    https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf