Egg yolk colour and source of carotenoids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000177 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18176.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18176.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku
Original language description
Vejce s tmavším žloutkem jsou stále ještě považována za kvalitnější. Barva vaječného žloutku je dána množstvím karotenoidů v krmivu. Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů, které se primárně vyskytují v rostlinách. Ve velkochovech slepic se používají převážně syntetické zdroje karotenoidů. Alternativou mohou být přírodní zdroje, jakými jsou afrikán, paprika, řasa nebo i porost travin a jetelovin. Přírodní zdroje karotenoidů zvyšují především obsah zdraví prospěšných karotenoidů, luteinu a zeaxantinu a jsou účinnější ve zvyšování oxidační stability lipidů než syntetické formy. Není tedy důležité, jak intenzivní odstín barvy žloutek má, ale jaký zdroj karotenoidů byl k jeho obarvení použit.
Czech name
Zdroje karotenoidů pro zvýšení kvality a barvy vaječného žloutku
Czech description
Vejce s tmavším žloutkem jsou stále ještě považována za kvalitnější. Barva vaječného žloutku je dána množstvím karotenoidů v krmivu. Karotenoidy reprezentují širokou skupinu v tuku rozpustných pigmentů, které se primárně vyskytují v rostlinách. Ve velkochovech slepic se používají převážně syntetické zdroje karotenoidů. Alternativou mohou být přírodní zdroje, jakými jsou afrikán, paprika, řasa nebo i porost travin a jetelovin. Přírodní zdroje karotenoidů zvyšují především obsah zdraví prospěšných karotenoidů, luteinu a zeaxantinu a jsou účinnější ve zvyšování oxidační stability lipidů než syntetické formy. Není tedy důležité, jak intenzivní odstín barvy žloutek má, ale jaký zdroj karotenoidů byl k jeho obarvení použit.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
106-109
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—