Carotenoids in Hen Diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002067" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002067 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14112.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14112.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Karotenoidy ve výživě slepic
Original language description
Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny ?-apo-8'-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšnýchkarotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec.
Czech name
Karotenoidy ve výživě slepic
Czech description
Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny ?-apo-8'-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšnýchkarotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identification and solution of selected problems in hens nutrition and egg quality from contrast housing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
176-178
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 2, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—