Increasing of maize forage using processing technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000132" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000132 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19129.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19129.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zvýšení kvality kukuřičné řezanky pomocí technologie zpracování
Original language description
V posledních letech se rozvíjí nové způsoby technologie sklizně kukuřice, z kterých je získávána hmota s různými parametry, kdy je v závislosti na technologii odlišná teoretická délka řezanky, s různým stupněm a způsobem narušení nejen zrna, ale celé rostliny pomocí mačkacích válců různé konstrukce. V našich experimentech jsme se zaměřili na porovnání nových technologií s technologií klasickou, a to zejména z pohledu kvality narušení zrna, kvality fermentačního procesu, posouzení struktury, a s tím související fyzikálně efektivní vlákninou (peNDF), a dále také možné ovlivnění stravitelnosti. Nové technologie zpracování kukuřice na siláž mají průkazný pozitivní vliv na stupeň narušení zrna. Kvalitnější narušení řezanky se projevilo také na zvýšení celkové stravitelnosti živin, zejména sušiny a vlákniny. Zvýšení stravitelnosti vede také ke zvýšení obsahu NEL, a tím i ke zvýšení produkčního potenciálu siláže. Potenciál pro zvýšení fyzikálně efektivní vlákniny má metoda Shredlage. Žádná z nových metod nezhoršovala parametry fermentace siláží ani aerobní stabilitu siláží.
Czech name
Zvýšení kvality kukuřičné řezanky pomocí technologie zpracování
Czech description
V posledních letech se rozvíjí nové způsoby technologie sklizně kukuřice, z kterých je získávána hmota s různými parametry, kdy je v závislosti na technologii odlišná teoretická délka řezanky, s různým stupněm a způsobem narušení nejen zrna, ale celé rostliny pomocí mačkacích válců různé konstrukce. V našich experimentech jsme se zaměřili na porovnání nových technologií s technologií klasickou, a to zejména z pohledu kvality narušení zrna, kvality fermentačního procesu, posouzení struktury, a s tím související fyzikálně efektivní vlákninou (peNDF), a dále také možné ovlivnění stravitelnosti. Nové technologie zpracování kukuřice na siláž mají průkazný pozitivní vliv na stupeň narušení zrna. Kvalitnější narušení řezanky se projevilo také na zvýšení celkové stravitelnosti živin, zejména sušiny a vlákniny. Zvýšení stravitelnosti vede také ke zvýšení obsahu NEL, a tím i ke zvýšení produkčního potenciálu siláže. Potenciál pro zvýšení fyzikálně efektivní vlákniny má metoda Shredlage. Žádná z nových metod nezhoršovala parametry fermentace siláží ani aerobní stabilitu siláží.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů