Vliv moučky z cvrčka domácího (Acheta domesticus) na kvalitu masa kuřat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000171" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000171 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2021/11/21166.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2021/11/21166.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv moučky z cvrčka domácího (Acheta domesticus) na kvalitu masa kuřat
Original language description
Metodika je zaměřena na porovnání ukazatelů užitkovosti a kvality masa kuřat krmených dietou s různými úrovněmi přídavku moučky z cvrčka domácího. Hmyz je významným zdrojem bílkovin, antimikrobiálních peptidů, minerálů, vitaminů a tuku. A vzhledem k jeho rychlému růstu, snadné reprodukční schopnosti a příznivé konverzi krmiva může být považován za důležitý alternativní zdroj bílkovin v krmivech pro drůbež, pro níž je při venkovním chovu přirozenou součástí potravy. Zatím je ale jen málo dostupných informací týkajících se této problematiky. Metodika tedy přináší nové informace s ohledem na vhodnost zařazení moučky z cvrčka domácího do krmných směsí pro brojlerová kuřata stanovenou na základě míry ovlivnění užitkovosti a kvality masa takto vykrmovaných kuřat.
Czech name
Vliv moučky z cvrčka domácího (Acheta domesticus) na kvalitu masa kuřat
Czech description
—
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Quality and safety meat of chicken fed with insect meal, limited feed intake and pasture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-259-2
Regulation ID
UKZUZ 203492/2021
Technical parameters
Českomoravská drůbežářská unie, z.s. zastoupená Ing. Gabrielou Dlouhou, Ph.D., předsedkyní představenstva; Počernická 272/96, Praha 10 Malešice, 108 00; tel.č. 777 027 826; IČ: 15888738; datum uzavření smlouvy: 4.10.2021.
Economical parameters
Na zavedení postupů uvedených v metodice není třeba speciálních nákladů. Metodika nabízí možnost využití moučky z cvrčka domácího jako alternativní zdroj bílkovin v krmné směsi pro kuřata. Cena cvrččí moučky se bude odvíjet od intenzity chovu. Vzhledem k vysoké reprodukční schopnosti hmyzu, jeho rychlému růstu a příznivé konverzi krmiva lze očekávat nižší náklady na tuto komponentu oproti sójovému extrahovanému šrotu. Ve vztahu ke kvalitě masa a zdraví lidí ale nelze doporučit v krmných směsích pro kuřata dávku vyšší než 3 %.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů