Investigating the potential of insect meal in poultry nutrition: Meat quality and sensory evaluation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006051" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výzkum potenciálu hmyzí moučky ve výživě drůbeže: Kvalita masa a senzorické hodnocení
Original language description
V současné době je zájem o integraci hmyzí moučky do krmiv pro zvířata. Zařazení cvrččí moučky na úrovni 3 % do diety kuřat prokazatelně zvýšilo obsah α-tokoferolu v mase a oxidační stabilitu masa. Problematickým aspektem uplatnění cvrččí moučky v krmných směsích pro kuřata je profil mastných kyselin v moučce a následně i v mase. Její přídavek způsobuje snížení obsahu polynenasycených mastných kyselin a zvýšení poměru n6/n3 v mase a zvýšení aterogenního a trombogenního indexu a současně snížení hodnoty HH indexu, což může vést u potencionálních konzumentů tohoto masa ke vzniku a rozvoji tzv. civilizačních chorob. Ve vztahu ke kvalitě masa a zdraví lidí nelze tedy doporučit v krmných směsích pro kuřata dávku vyšší než 3 %. Dávka 3 % cvrččí moučky ve srovnání s běžným obsahem sójového extrahovaného šrotu, jakožto zdroje bílkovin, který v krmivu pro kuřata dosahuje úrovně až 30 %, je ale naprosto zanedbatelná. Na druhé straně nejpřijatelnější maso z hlediska senzorického hodnocení bylo maso kuřat krmených nejvyšší dávkou cvrččí moučky (9 %) Je tedy vhodné hledat vhodný substrát pro chov larev a dospělců, který zajistí zlepšení profilu mastných kyselin hmyzu či jiného zástupce z třídy hmyzu.
Czech name
Výzkum potenciálu hmyzí moučky ve výživě drůbeže: Kvalita masa a senzorické hodnocení
Czech description
V současné době je zájem o integraci hmyzí moučky do krmiv pro zvířata. Zařazení cvrččí moučky na úrovni 3 % do diety kuřat prokazatelně zvýšilo obsah α-tokoferolu v mase a oxidační stabilitu masa. Problematickým aspektem uplatnění cvrččí moučky v krmných směsích pro kuřata je profil mastných kyselin v moučce a následně i v mase. Její přídavek způsobuje snížení obsahu polynenasycených mastných kyselin a zvýšení poměru n6/n3 v mase a zvýšení aterogenního a trombogenního indexu a současně snížení hodnoty HH indexu, což může vést u potencionálních konzumentů tohoto masa ke vzniku a rozvoji tzv. civilizačních chorob. Ve vztahu ke kvalitě masa a zdraví lidí nelze tedy doporučit v krmných směsích pro kuřata dávku vyšší než 3 %. Dávka 3 % cvrččí moučky ve srovnání s běžným obsahem sójového extrahovaného šrotu, jakožto zdroje bílkovin, který v krmivu pro kuřata dosahuje úrovně až 30 %, je ale naprosto zanedbatelná. Na druhé straně nejpřijatelnější maso z hlediska senzorického hodnocení bylo maso kuřat krmených nejvyšší dávkou cvrččí moučky (9 %) Je tedy vhodné hledat vhodný substrát pro chov larev a dospělců, který zajistí zlepšení profilu mastných kyselin hmyzu či jiného zástupce z třídy hmyzu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Quality and safety meat of chicken fed with insect meal, limited feed intake and pasture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů