Technology of forage preservation with high dry matter by the addition of citric acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000060" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000060 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/22:92041
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové
Original language description
Cílem bylo ověření návrhu technologie konzervace středně obtížně silážovatelné píce s vysokou sušinou nad 50 % do kulatých obřích balíků pomocí aplikace kyseliny citronové v kombinaci s bakteriemi Lactobacillus plantarum. Technologie byla úspěšně ověřena v poloprovozních podmínkách na farmě pana Pavla Vávry v Hrusicích. Vyrobené krmivo s označením „haylage“ bylo následně zkrmeno ovcím plemene Texel. Byla potvrzena hypotéza, která spočívala v předpokladu, že kyselina citronová prodlouží aerobní stabilitu vyrobené siláže v obřích balících alespoň na 7 dnů, resp. o 2 dny déle než u kontrolních balíků bez konzervantů.
Czech name
Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové
Czech description
—
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TP01010047" target="_blank" >TP01010047: Research, development and innovation in animal production: Applying scientific knowledge to increase competitiveness</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
OT/VÚŽV/01/2022
Numerical identification
OT/VÚŽV/01/2022
Technical parameters
Heylage“ je způsob výroby konzervované píce o sušině mezi 50 a 70 %, tedy něco mezi senáží a senem. Pro konzervaci píce metodou „haylage“ se nehodí většina pícnin. Je třeba, aby pícnina měla dostatek ve vodě rozpustných, resp. zkvasitelných sacharidů. Tráva, speciálně jílek mnohokvětý, je vytrvalý druh trávy s vysokým výnosem a zároveň i vysokým obsahem sacharidů, takže patří k lehce silážovatelné píci. Sklízí se dvoufázově, nejdříve se poseká, pak na pokose zasychá až do potřebné sušiny nad 50 %. Protože při tak vysoké sušině by nefungovaly bakteriální preparáty, je nutné použít chemický přípravek. Pro tyto účely byla použita kyselina citronová, která má trochu jiné vlastnosti než běžně používané organické kyseliny, jejím úkolem je v siláži především udržet aerobní stabilitu. Kyselina citronová (C) se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta s C a Ecosylem (CE) se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky. Metoda haylage je použitelná pro konzervaci v lisovaných obřích balících. Podmínkou je vysoká intenzita stlačení píce, a hlavně anaerobní obalení balíku speciální strečovou fólií. Je také nutné zajistit pravidelnou kontrolu balíků pro jejich uchování bez porušení fólie až do doby zkrmování. Pokud by došlo k déletrvajícímu porušení fólie a vniknutí kyslíku dovnitř balíku, bylo by krmivo napadeno plísněmi, kvasinkami a nežádoucími bakteriemi (Clostridium botulinum a Listeria monocytogenes) a pak by bylo jako krmivo nepoužitelné
Economical parameters
Technologie „heylage“ je vhodná pro chovatele koní, ovcí, koz nebo několika kusů žírného skotu. Je nenáročná na organizaci práce, na skladování balíků i na jejich zkrmování. Na druhé straně vyžaduje sklízet ve vhodnou dobu za pěkného počasí, správné zasušení sklízeného travního porostu (nejlépe jílku mnohokvětého), slisování do balíků vysokým tlakem (doporučuje se svinovací lis McHale), anaerobní zabalení balíků a jejich uchování bez porušení fólie až do doby skladování. Při dodržení výše uvedených podmínek lze ušetřit i více než 10 % píce, kterou by bylo nutné zlikvidovat z důvodu nízké kvality či zaplísnění. Tím, že takové ztráty nenastanou, lze ušetřit na farmě i několik hektarů, na kterých je možné pěstovat jiné plodiny, případně se ušetří na nákupu sena, pokud by byl nepříznivý rok a nebyla by naplněna krmivová základna. Při ceně kvalitního sena 200 Kč/q a výrobě 100 tun sena v modelovém podniku by potenciální úspora 10 % činila 200 000 Kč.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027014
Owner name
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Web page
https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf