All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

LPL gene polymorphism in East Frisian sheep and its influence on the quality of yogurt drink

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000101" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000101 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/22:N0000060

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22101.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22101.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Polymorfismus genu LPL u východofríské ovce a jeho vliv na kvalitu jogurtového nápoje

  • Original language description

    Jedním z významných faktorů, který může mít vliv na profil mastných kyselin v ovčím mléce a jeho produktech, je polymorfismus kandidátních genů lipogenních enzymů. Cílem této studie bylo zjistit vliv variant kandidátního genu enzymu lipoprotein lipase (LPL) ve sledovaném stádě východofríských ovcí na základní složky mléka a na zastoupení mastných kyselin v mléce a z něj vyrobených jogurtových nápojů. Pro stanovení genetických variant v oblasti 3'UTR LPL genu na pozici 74 (T/C), 130 (T/C) a 133(T/A) byla použita metoda SNaP shot. Molekulární analýza byla provedena na 139 východofríských ovcích. Převládajícím genotypem byla genotypová kombinace CCCCAA a CTCTAT, podle které bylo vybráno čtyřicet zvířat rozdělených do dvou skupin (A, B). V roce 2017 byly ze směsných vzorků mléka podle genetické kombinace odebíraných od května do června vyrobeny jogurtové nápoje obsahující probiotika a prebiotika. Ve vzorcích mléka použitých k výrobě jogurtových nápojů, se stanovovaly následující parametry: obsah bílkovin, tuku, laktózy a celkové sušiny a profil mastných kyselin (MK). Z výsledků je zřejmé, že byly zjištěny rozdíly ve složení mléka i v profilu mastných kyselin. Obsah tuku a sušiny byl statisticky průkazně vyšší v mléce zvířat s genotypovou kombinací CTCTAT ve srovnání s CCCCAA. Kromě toho mléko i jogurtový nápoj s touto kombinací měly statisticky průkazný nižší obsah kyseliny palmitové a výraznější nižší obsah hypocholestrolemických kyselin. Cílená produkce ovčího mléka od zvířat s různými genotypy LPL může pozitivně ovlivnit profil mastných kyselin jak v mléce, tak i ve výrobcích.

  • Czech name

    Polymorfismus genu LPL u východofríské ovce a jeho vliv na kvalitu jogurtového nápoje

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40203 - Husbandry

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    82

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    39-41

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database