The influence of Japanochytrium sp. algae supplementation on fatty acid profile of sheep milk and yoghurt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000032" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000032 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/16:72149
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-25-30.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-25-30.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv příkrmu řasy Japanochytrium sp. na profil mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu
Original language description
Výživa ovcí patří mezi významné faktory, které mohou ovlivnit zastoupení mastných kyselin v mléce a jeho produktech. Účelem této práce bylo stanovit vliv přídavku mořské mikrořasy Japanochytrium sp. do krmné dávky ovcí na profil mastných kyselin v mléce a jogurtu. Stádo dvaceti čtyř Východofrízských ovcí bylo na začátku jejich druhé laktace rozděleno do pokusné a kontrolní skupiny po dvanácti kusech. Pokusná skupina byla denně přikrmována 5 g granulované mikrořasy Japanochytrium sp. s vysokým obsahem kyseliny dokosahexaenové. Sledováno bylo zastoupení mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu na začátku pokusu a po sedmi týdnech příkrmu. Příkrm řasy způsobil v ovčím mléce statisticky významné zvýšení obsahu kyseliny eikosatrienové, dokosahexaenové a myristové a snížil obsah kyseliny stearové a olejové. Pro ovčí jogurt bylo v důsledku příkrmu zjištěno zvýšení obsahu nasycených mastných kyselin a snížení obsahu monoenových mastných kyselin.
Czech name
Vliv příkrmu řasy Japanochytrium sp. na profil mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu
Czech description
Výživa ovcí patří mezi významné faktory, které mohou ovlivnit zastoupení mastných kyselin v mléce a jeho produktech. Účelem této práce bylo stanovit vliv přídavku mořské mikrořasy Japanochytrium sp. do krmné dávky ovcí na profil mastných kyselin v mléce a jogurtu. Stádo dvaceti čtyř Východofrízských ovcí bylo na začátku jejich druhé laktace rozděleno do pokusné a kontrolní skupiny po dvanácti kusech. Pokusná skupina byla denně přikrmována 5 g granulované mikrořasy Japanochytrium sp. s vysokým obsahem kyseliny dokosahexaenové. Sledováno bylo zastoupení mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu na začátku pokusu a po sedmi týdnech příkrmu. Příkrm řasy způsobil v ovčím mléce statisticky významné zvýšení obsahu kyseliny eikosatrienové, dokosahexaenové a myristové a snížil obsah kyseliny stearové a olejové. Pro ovčí jogurt bylo v důsledku příkrmu zjištěno zvýšení obsahu nasycených mastných kyselin a snížení obsahu monoenových mastných kyselin.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27/159
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
25-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—