Nutritional value of amaranth for ruminant feeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000251" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000251 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22253.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22253.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční hodnota amarantu pro krmení přežvýkavců
Original language description
V letech 2019 – 2022 proběhlo ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi v rámci aktivity výzkumného záměru (DKRVO MZeRO0718) několik pokusů, v nichž jsme porovnali obsah živin a stravitelnost tradičně krmených obilovin (pšenice, ječmen, kukuřice, oves pluchatý, nahý, černý a tritikale) a amarantu v pokusech in vitro pomoci pepsin-cellulázové rozpustnosti po dobu 24 hodin, in sacco (bachorová degradovatelnost) a in vivo na skopcích plemene Romanovská ovce. Část vzorků byla vystavena mikrovlnnému záření o hodnotě 750 W po dobu 5 minut (resp. 3 minut u semen amarantu) a následně byl porovnán vliv této tepelné úpravy na změny ve složení živin a stravitelnost sušiny a organické hmoty. Semena amarantu vykazovala stravitelnost srovnatelnou s pšenicí, žitem a ovsem nahým; kukuřice, ječmen a oves pluchatý měly stravitelnost číselně nižší.
Czech name
Nutriční hodnota amarantu pro krmení přežvýkavců
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů