All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Economic aspects of pig breeding

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005840" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005840 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23107.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23107.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ekonomické aspekty chovu ošípaných

  • Original language description

    Vepřové maso je mezi českými spotřebiteli velmi oblíbené a dlouhodobě je nejvíce konzumovaným druhem masa v ČR. Spotřeba na obyvatele je v ČR jedna z nejvyšších v Evropě i na světě. Bohužel téměř polovina domácí spotřeby musí být zajištěna dovozy a ČR tak patří v rámci zemí EU ke státům s nejnižší mírou soběstačnosti v produkci vepřového masa. Ekonomickou efektivitu domácí produkce ovlivňuje situace na světovém a evropském trhu. Ta je definována úrovní nabídky a poptávky, od které se odvíjejí aktuální tržní ceny. Jejich výši je možno považovat za jeden z nejvýznamnějších faktorů rozhodujících o ekonomice výroby. Výkupní cena jatečných prasat se v minulých letech v EU nevyvíjela rovnoměrně, ale kolísala. Ve srovnání s ostatními roky byla cena nízká zejména v roce 2021, kdy nabídka v důsledku nižších vývozů převyšovala poptávku. Naopak dosud nejvyšší cena byla zaznamenána v roce 2022 (meziročně v průměru vyšší ve třídách S a E o 26 a 29 %). Uvádí se, že dlouhodobě je produkce vepřového masa v ČR bez podpor nerentabilní. Ve stávajících podmínkách se daří kladnou rentabilitu udržet zřejmě jen některým špičkovým chovům, zatímco řada jiných je nucena v důsledku ekonomického tlaku svou činnost ukončit.

  • Czech name

    Ekonomické aspekty chovu ošípaných

  • Czech description

    Vepřové maso je mezi českými spotřebiteli velmi oblíbené a dlouhodobě je nejvíce konzumovaným druhem masa v ČR. Spotřeba na obyvatele je v ČR jedna z nejvyšších v Evropě i na světě. Bohužel téměř polovina domácí spotřeby musí být zajištěna dovozy a ČR tak patří v rámci zemí EU ke státům s nejnižší mírou soběstačnosti v produkci vepřového masa. Ekonomickou efektivitu domácí produkce ovlivňuje situace na světovém a evropském trhu. Ta je definována úrovní nabídky a poptávky, od které se odvíjejí aktuální tržní ceny. Jejich výši je možno považovat za jeden z nejvýznamnějších faktorů rozhodujících o ekonomice výroby. Výkupní cena jatečných prasat se v minulých letech v EU nevyvíjela rovnoměrně, ale kolísala. Ve srovnání s ostatními roky byla cena nízká zejména v roce 2021, kdy nabídka v důsledku nižších vývozů převyšovala poptávku. Naopak dosud nejvyšší cena byla zaznamenána v roce 2022 (meziročně v průměru vyšší ve třídách S a E o 26 a 29 %). Uvádí se, že dlouhodobě je produkce vepřového masa v ČR bez podpor nerentabilní. Ve stávajících podmínkách se daří kladnou rentabilitu udržet zřejmě jen některým špičkovým chovům, zatímco řada jiných je nucena v důsledku ekonomického tlaku svou činnost ukončit.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK23020085" target="_blank" >QK23020085: New approaches in piglet production with focus on welfare, environmental protection and production economics</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů