The effect of nutrition and immunocastration on growth intensity and meat quality of farmed fallow deer (Dama dama)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005862" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005862 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23130.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23130.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských
Original language description
Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv různého způsobu výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských. Do experimentu bylo zařazeno celkem 40 třináctiměsíčních samců, kteří byli rozděleni na dvě skupiny s různým množstvím předkládaného doplňkového koncentrovaného krmiva po dobu 112 dnů. U poloviny zvířat každé skupiny byla provedena imunokastrace. Vyšší množství doplňkového krmení se projevilo na vyšší intenzitě růstu v období výkrmu i na vyšší jatečné výtěžnosti poražených zvířat, zatímco vliv imunokastrace na tyto ukazatele prokázán nebyl. Analýza chemického složení tří svalů (longissimus thoracis et lumborum, biceps femoris a supraspinatus) nalezla rozdíly v obsahu bílkovin, vyšší hodnoty byly pozorovány u nekastrovaných samců nebo u skupiny krmené intenzivnější krmnou dávkou. Maso jedinců této skupiny obsahovalo také vyšší množství intramuskulárního tuku ve srovnání s daňky krmenými menším množstvím doplňkového krmiva. Z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že imunokastrace pozitivně ovlivnila celkovou intenzitu vůně, křehkost a šťavnatost grilovaných steaků nejdelšího zádového svalu, zatímco maso zvířat krmených nižším množstvím doplňkového krmiva vynikalo intenzivnější vůní po travním porostu.
Czech name
Vliv výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských
Czech description
Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv různého způsobu výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských. Do experimentu bylo zařazeno celkem 40 třináctiměsíčních samců, kteří byli rozděleni na dvě skupiny s různým množstvím předkládaného doplňkového koncentrovaného krmiva po dobu 112 dnů. U poloviny zvířat každé skupiny byla provedena imunokastrace. Vyšší množství doplňkového krmení se projevilo na vyšší intenzitě růstu v období výkrmu i na vyšší jatečné výtěžnosti poražených zvířat, zatímco vliv imunokastrace na tyto ukazatele prokázán nebyl. Analýza chemického složení tří svalů (longissimus thoracis et lumborum, biceps femoris a supraspinatus) nalezla rozdíly v obsahu bílkovin, vyšší hodnoty byly pozorovány u nekastrovaných samců nebo u skupiny krmené intenzivnější krmnou dávkou. Maso jedinců této skupiny obsahovalo také vyšší množství intramuskulárního tuku ve srovnání s daňky krmenými menším množstvím doplňkového krmiva. Z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že imunokastrace pozitivně ovlivnila celkovou intenzitu vůně, křehkost a šťavnatost grilovaných steaků nejdelšího zádového svalu, zatímco maso zvířat krmených nižším množstvím doplňkového krmiva vynikalo intenzivnější vůní po travním porostu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
27-35
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—