Determining the correct silage maturity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005887" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005887 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23155.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23155.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení správné silážní zralosti
Original language description
. Stanovit správný čas sklizně kukuřice je velmi důležité. Stávající systémy odhadu silážní zralosti hybridů kukuřice jsou velmi orientačním ukazatelem. Kukuřice je sice lehce silážovatelná, ale maximální výnos sušiny a živin lze u ní dosáhnout, jen když je sklizena v pravý čas a správným způsobem. Ten pravý čas nastává v době, kdy má celá rostlina obsah sušiny mezi 30 a 35 % a v rostlině je ještě dostatek vodorozpustných cukrů (WSC). Jakmile se sušina rostliny přehoupne přes 30 %, dramaticky klesá obsah WSC a v zrnech se rychle tvoří škrob. Ideální doba pro sklizeň nastává, když je součet obsahu WSC a škrobu nejvyšší. Výborná silážovatelnost kukuřice je zachována, pokud se při sklizni vytvoří rychle anaerobní podmínky a udrží se nízká pufrační schopnost (do siláže se nedostanou nečistoty). Silážní zralost dr. Mitrík doporučuje definovat kalendářním dnem, ve kterém je dosaženo v celých rostlinách obsahu sušiny 30 %. Optimální dobu sklizně (sklizňové okno) je třeba určit u jednotlivých hybridů na základě monitoringu vývoje obsahu sušiny, vodorozpustných cukrů a škrobu. Hybridy je třeba začít sklízet postupně podle dosažené silážní zralosti.
Czech name
Stanovení správné silážní zralosti
Czech description
. Stanovit správný čas sklizně kukuřice je velmi důležité. Stávající systémy odhadu silážní zralosti hybridů kukuřice jsou velmi orientačním ukazatelem. Kukuřice je sice lehce silážovatelná, ale maximální výnos sušiny a živin lze u ní dosáhnout, jen když je sklizena v pravý čas a správným způsobem. Ten pravý čas nastává v době, kdy má celá rostlina obsah sušiny mezi 30 a 35 % a v rostlině je ještě dostatek vodorozpustných cukrů (WSC). Jakmile se sušina rostliny přehoupne přes 30 %, dramaticky klesá obsah WSC a v zrnech se rychle tvoří škrob. Ideální doba pro sklizeň nastává, když je součet obsahu WSC a škrobu nejvyšší. Výborná silážovatelnost kukuřice je zachována, pokud se při sklizni vytvoří rychle anaerobní podmínky a udrží se nízká pufrační schopnost (do siláže se nedostanou nečistoty). Silážní zralost dr. Mitrík doporučuje definovat kalendářním dnem, ve kterém je dosaženo v celých rostlinách obsahu sušiny 30 %. Optimální dobu sklizně (sklizňové okno) je třeba určit u jednotlivých hybridů na základě monitoringu vývoje obsahu sušiny, vodorozpustných cukrů a škrobu. Hybridy je třeba začít sklízet postupně podle dosažené silážní zralosti.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů