All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritive values of alfalfa affected by the sequence of movings and the development of the weather

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005890" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005890 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26296080:_____/23:N0000047

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23157.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23157.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výživné hodnoty vojtěšky ovlivněné pořadím seče a vývojem počasí

  • Original language description

    Pokus proběhl na jižní Moravě ve dvou lokalitách v pěti po sobě jdoucích letech 2018–2022. Každým rokem byly sklizeny a podle obsahu sušiny a živin vyhodnoceny 3 seče. Počasí v době vegetace bylo v každém roce rozdílné. Z pohledu srážek byl za dobu 5 let nejsušší duben, a to ve všech hodnocených letech. Obsah sušiny byl při hodnocení bez rozdílu lokality a roku pokusu významně nejnižší v první seči (200 g/kg), ale zavadáním se dosáhlo přijatelného obsahu sušiny (346 g/kg). Nejvíce N-látek bylo ve třetí seči, nejvíce ADF a NDF bylo ve druhé seči a nejméně v první seči. Popelovin bylo nejméně ve druhé seči. V sušším období ve srovnání s roky s vyšším množstvím srážek bývá v čerstvé píci sice nižší obsah popelovin (100 g/kg sušiny), ale v zavadlé píci jich pak bylo více (125 g/kg sušiny). V sušším období je proto třeba sklízet tak, aby se do píce nedostal prach.

  • Czech name

    Výživné hodnoty vojtěšky ovlivněné pořadím seče a vývojem počasí

  • Czech description

    Pokus proběhl na jižní Moravě ve dvou lokalitách v pěti po sobě jdoucích letech 2018–2022. Každým rokem byly sklizeny a podle obsahu sušiny a živin vyhodnoceny 3 seče. Počasí v době vegetace bylo v každém roce rozdílné. Z pohledu srážek byl za dobu 5 let nejsušší duben, a to ve všech hodnocených letech. Obsah sušiny byl při hodnocení bez rozdílu lokality a roku pokusu významně nejnižší v první seči (200 g/kg), ale zavadáním se dosáhlo přijatelného obsahu sušiny (346 g/kg). Nejvíce N-látek bylo ve třetí seči, nejvíce ADF a NDF bylo ve druhé seči a nejméně v první seči. Popelovin bylo nejméně ve druhé seči. V sušším období ve srovnání s roky s vyšším množstvím srážek bývá v čerstvé píci sice nižší obsah popelovin (100 g/kg sušiny), ale v zavadlé píci jich pak bylo více (125 g/kg sušiny). V sušším období je proto třeba sklízet tak, aby se do píce nedostal prach.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Application of precision farming in the whole process, from the production of silages to the feeding of cattle</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    71

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    247-254

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database