All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effects on nutrient composition during alfalfa harvest

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005871" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005871 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41210/23:96515 RIV/26296080:_____/23:N0000050

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vlivy na složení živin při sklizni vojtěšky

  • Original language description

    Metodika se zabývá u vojtěšky posouzením vlivu lokality, pořadí seče a počasí v pěti po sobě jdoucích letech (2018-2022) na obsah dusíkatých látek, vlákniny a popelovin. Hlavním cílem výzkumu bylo pro čerstvou a zavadlou vojtěšku získat podklady pro kalibraci přístrojů v blízké infračervené spektroskopii (NIRS). Do statistického hodnocení bylo zahrnuto 1080 vzorků vojtěšky, z toho polovina pro chemickou analýzu a polovina pro analýzu NIRS. Z výsledků vyplývá, že faktory jako vývoj počasí, lokalita i pořadí seče mohou ovlivnit obsah sušiny i obsahy jednotlivých živin. Chemickou analýzou byly oproti NIRS stanoveny vyšší obsahy sušiny (o 9 g/kg suš.), acido detergentní vlákniny (o 10,2 g/kg suš.) a popelovin (2,2 g/kg suš.) a nižší N-látky (o 11,2 g/kg suš.).

  • Czech name

    Vlivy na složení živin při sklizni vojtěšky

  • Czech description

    Metodika se zabývá u vojtěšky posouzením vlivu lokality, pořadí seče a počasí v pěti po sobě jdoucích letech (2018-2022) na obsah dusíkatých látek, vlákniny a popelovin. Hlavním cílem výzkumu bylo pro čerstvou a zavadlou vojtěšku získat podklady pro kalibraci přístrojů v blízké infračervené spektroskopii (NIRS). Do statistického hodnocení bylo zahrnuto 1080 vzorků vojtěšky, z toho polovina pro chemickou analýzu a polovina pro analýzu NIRS. Z výsledků vyplývá, že faktory jako vývoj počasí, lokalita i pořadí seče mohou ovlivnit obsah sušiny i obsahy jednotlivých živin. Chemickou analýzou byly oproti NIRS stanoveny vyšší obsahy sušiny (o 9 g/kg suš.), acido detergentní vlákniny (o 10,2 g/kg suš.) a popelovin (2,2 g/kg suš.) a nižší N-látky (o 11,2 g/kg suš.).

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Application of precision farming in the whole process, from the production of silages to the feeding of cattle</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    978-80-7403-294-3

  • Regulation ID

    MZE-58309/2023-13141

  • Technical parameters

    Zemědělské praxi chybí podklady k hodnocení vlivu vývoje počasí, lokality, pořadí seče i vlivu zavadání na obsah sušiny a N-látek, vlákniny a popelovin. O důsledcích vlivu těchto faktorů na nutriční hodnotu vojtěšky jsou v zemědělské praxi více dohady, než že existují reálné vědecké důkazy. Ve vědecké literatuře by se asi jen těžko hledaly výsledky pokusů, které by komplexně tuto problematiku řešily. Metodika je nová ve své komplexnosti, v množství měření a v jejich statistickém zpracování. Díky tomu máme o vlivu těchto faktorů více informací a lze s nimi v praxi pracovat. Velmi důležité je získání výsledků stanovení sušiny a živin zároveň chemickou a NIRS cestou, které slouží ke kalibraci přístrojů NIR. Čím více měření a čím různorodějších vzorků jednoho druhu pícniny se získá, tím přesnější budou výsledky NIRS, resp. tím méně se výsledky NIRS budou lišit od chemické analýzy.

  • Economical parameters

    Předpokládaný přínos lze odhadnout z celkových výnosů vojtěšky a ceny siláže z ní vyrobené. Hektarový výnos je podíl sklizně a sklizňové nebo osevní plochy zemědělských plodin, uváděný v t/ha. Hektarový výnos vojtěšky byl podle Českého statistického úřadu v roce 2022 v průměru 6,96 t/ha. Předpokládejme, že tržní cena vojtěškové siláže je 1000 Kč/t (resp. při 35% sušině 2857 Kč za tunu sušiny).

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů