Natural carotenoids in laying hen nutrition and their effect on performance and egg quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006089" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006089 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přírodní karotenoidy ve výživě slepic nosného typu a jejich vliv na užitkovost a kvalitu vyprodukovaných vajec
Original language description
Slepičí vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin s všestranným využitím. Z hlediska kvality je pro zjednodušeně hodnotící spotřebitelskou veřejnost nejdůležitějším znakem barva žloutku, jejíž preference sytosti se dle požadavků spotřebitelů v jednotlivých zemích výrazně liší. Z tohoto důvodu se do krmných směsí pro nosnice často přidávají buď přírodní, nebo syntetické karotenoidy. Karotenoidy, představující skupinu přírodních žlutých, oranžových a červených pigmentů rozpustných v tucích, jsou stále více využívány jako doplňkové složky ve výživě drůbeže, zejména kvůli jejich antioxidačním, protizánětlivým a imunomodulačním vlastnostem. Tyto pigmenty, nacházející se přirozeně v různých zdrojích, mohou pozitivně ovlivňovat zdraví nosnic a současně zvyšovat kvalitu živočišných produktů, jako jsou vejce, která mohou být následně přínosná pro lidské zdraví. Zvýšení obsahu karotenoidů v krmných směsích může významně přispět ke snížení oxidačního stresu, zvýšení stability produktů během skladování a zlepšení zbarvení vaječných žloutků, což je z hlediska spotřebitelských preferencí klíčové. Navíc karotenoidy přírodního původu získávají oblibu u spotřebitelů odmítajících syntetické karotenoidy ve výživě hospodářských zvířat. Na základě toho se rozšiřuje zájem o tzv. funkční potraviny. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Praze Uhříněvsi byla provedena řada pokusů s náhradou syntetických vyráběných karotenoidů v krmných směsích drůbeže přírodními zdroji luteinu a zeaxantinu, včetně pokusu s nově vyšlechtěnou pšenicí odrůdy PEXESO. Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv biofortifikované pšenice odrůdy PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů luteinu a zeaxantinu na užitkovost nosnic a kvalitu vyprodukovaných vajec. Přídavek této pšenice do krmných směsí pro nosnice se projevil pozitivním vlivem na užitkovost a ovlivnil některé kvalitativní parametry vyprodukovaných vajec.
Czech name
Přírodní karotenoidy ve výživě slepic nosného typu a jejich vliv na užitkovost a kvalitu vyprodukovaných vajec
Czech description
Slepičí vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin s všestranným využitím. Z hlediska kvality je pro zjednodušeně hodnotící spotřebitelskou veřejnost nejdůležitějším znakem barva žloutku, jejíž preference sytosti se dle požadavků spotřebitelů v jednotlivých zemích výrazně liší. Z tohoto důvodu se do krmných směsí pro nosnice často přidávají buď přírodní, nebo syntetické karotenoidy. Karotenoidy, představující skupinu přírodních žlutých, oranžových a červených pigmentů rozpustných v tucích, jsou stále více využívány jako doplňkové složky ve výživě drůbeže, zejména kvůli jejich antioxidačním, protizánětlivým a imunomodulačním vlastnostem. Tyto pigmenty, nacházející se přirozeně v různých zdrojích, mohou pozitivně ovlivňovat zdraví nosnic a současně zvyšovat kvalitu živočišných produktů, jako jsou vejce, která mohou být následně přínosná pro lidské zdraví. Zvýšení obsahu karotenoidů v krmných směsích může významně přispět ke snížení oxidačního stresu, zvýšení stability produktů během skladování a zlepšení zbarvení vaječných žloutků, což je z hlediska spotřebitelských preferencí klíčové. Navíc karotenoidy přírodního původu získávají oblibu u spotřebitelů odmítajících syntetické karotenoidy ve výživě hospodářských zvířat. Na základě toho se rozšiřuje zájem o tzv. funkční potraviny. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Praze Uhříněvsi byla provedena řada pokusů s náhradou syntetických vyráběných karotenoidů v krmných směsích drůbeže přírodními zdroji luteinu a zeaxantinu, včetně pokusu s nově vyšlechtěnou pšenicí odrůdy PEXESO. Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv biofortifikované pšenice odrůdy PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů luteinu a zeaxantinu na užitkovost nosnic a kvalitu vyprodukovaných vajec. Přídavek této pšenice do krmných směsí pro nosnice se projevil pozitivním vlivem na užitkovost a ovlivnil některé kvalitativní parametry vyprodukovaných vajec.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů