Quantitative assessment of microbiological risk in processing and application of the pasteurised frozen human milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F03%3A8P005349" target="_blank" >RIV/00027022:_____/03:8P005349 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Quantitative assessment of microbiological risk in processing and application of the pasteurised frozen human milk
Original language description
Analysis of human milk processing targeted to microbiological hazard was performed using both empirical data of standard control and calculated data using the Food MicroModel. In the raw milk a wide spectrum of grammpositive and grammnegative microbes with predominance of plasmacoagulaso negative Staphylococci was encountered. Quantitative criteria of the input control were met in 97%. Mild pasteurisation (62.5°C for 20 minutes) followed by rapid chilling led to substantial restriction of bacteriological findings, the genera Pseudomonas, Enterococcus and coaguloaso negative Staphylococci being the most frequent survivors. Qualitative inter-operational control eliminated 20% of milk units. The end product, frozen pasteurised milk, met the quantitative criteria of the output control in more than 95 %. Detailed analysis of real pasteurisation history showed the lowest effect in Staphylococcus aureus. Manipulation with milk at +15°C does not represent a danger of bacterial growth in period
Czech name
Kvantitativní odhad mikrobiologického rizika při zpracování a aplikaci pasterovaného mraženého mateřského mléka
Czech description
Byla provedena analýza zpracování lidského mléka zaměřená na mikrobiologická rizika s použitím empirických údajů standardní kontrolní skupiny i údajů vypočtených podle modelu Food MocroModel. V surovém mléku bylo pozorováno široké spektrum grampozitivních i gramnegativních mikrobů s převahou plazmakoagulazo-negativních stafylokoků. Kvantitativní kritéria vstupní kontroly byla splněna v 97%. Mírná pasterizace (62,5°C po dobu 20 minut) a následné rychlé schlazení vedlo k podstatnému omezení bakteriologického nálezu, mezi nejčastěji přeživšími se nacházely rody Pseudomonas, Enterococcus a koagulazo-negativní Staphylococci. Vnitřní průběžná kontrola eliminovala 20% jednotek mléka. Koncový produkt ? mražené pasterizované mléko - splnilo kvantitativní kritéria výstupní kontroly ve více než 95%. Detailní analýza skutečného průběhu pasterizace prokázala nejnižší účinek na Staphylococcus aureus. Manipulace s mlékem při 15°C nepředstavuje nebezpečí nárůstu počtu bakterií po dobu do dvou hodin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA101%2F02%2F0649" target="_blank" >GA101/02/0649: Modelling of heat transfer, flow and residence time distributions in apparatures of the food industry</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the ICR2003
ISBN
2-913149-32-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
11-19
Publisher name
International Institute of Refrigeration
Place of publication
Washington D.C
Event location
Washington D.C.
Event date
Jan 1, 2003
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—