All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quantitative assessment of microbiological risk in processing and application of the pasteurised frozen human milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F03%3A8P005349" target="_blank" >RIV/00027022:_____/03:8P005349 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Quantitative assessment of microbiological risk in processing and application of the pasteurised frozen human milk

  • Original language description

    Analysis of human milk processing targeted to microbiological hazard was performed using both empirical data of standard control and calculated data using the Food MicroModel. In the raw milk a wide spectrum of grammpositive and grammnegative microbes with predominance of plasmacoagulaso negative Staphylococci was encountered. Quantitative criteria of the input control were met in 97%. Mild pasteurisation (62.5°C for 20 minutes) followed by rapid chilling led to substantial restriction of bacteriological findings, the genera Pseudomonas, Enterococcus and coaguloaso negative Staphylococci being the most frequent survivors. Qualitative inter-operational control eliminated 20% of milk units. The end product, frozen pasteurised milk, met the quantitative criteria of the output control in more than 95 %. Detailed analysis of real pasteurisation history showed the lowest effect in Staphylococcus aureus. Manipulation with milk at +15°C does not represent a danger of bacterial growth in period

  • Czech name

    Kvantitativní odhad mikrobiologického rizika při zpracování a aplikaci pasterovaného mraženého mateřského mléka

  • Czech description

    Byla provedena analýza zpracování lidského mléka zaměřená na mikrobiologická rizika s použitím empirických údajů standardní kontrolní skupiny i údajů vypočtených podle modelu Food MocroModel. V surovém mléku bylo pozorováno široké spektrum grampozitivních i gramnegativních mikrobů s převahou plazmakoagulazo-negativních stafylokoků. Kvantitativní kritéria vstupní kontroly byla splněna v 97%. Mírná pasterizace (62,5°C po dobu 20 minut) a následné rychlé schlazení vedlo k podstatnému omezení bakteriologického nálezu, mezi nejčastěji přeživšími se nacházely rody Pseudomonas, Enterococcus a koagulazo-negativní Staphylococci. Vnitřní průběžná kontrola eliminovala 20% jednotek mléka. Koncový produkt ? mražené pasterizované mléko - splnilo kvantitativní kritéria výstupní kontroly ve více než 95%. Detailní analýza skutečného průběhu pasterizace prokázala nejnižší účinek na Staphylococcus aureus. Manipulace s mlékem při 15°C nepředstavuje nebezpečí nárůstu počtu bakterií po dobu do dvou hodin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA101%2F02%2F0649" target="_blank" >GA101/02/0649: Modelling of heat transfer, flow and residence time distributions in apparatures of the food industry</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the ICR2003

  • ISBN

    2-913149-32-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    11-19

  • Publisher name

    International Institute of Refrigeration

  • Place of publication

    Washington D.C

  • Event location

    Washington D.C.

  • Event date

    Jan 1, 2003

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article