Cultivation methods for the determination of staphylococci in raw milk and their comparison
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000048" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000048 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/17:N0000062
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.22-28.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.22-28.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kultivační metody stanovení stafylokoků v syrovém mléce a jejich porovnání
Original language description
Koaguláza-pozitivní a koaguláza-negativní stafylokoky patří k významným ukazatelům kvality syrového mléka a hygieny výrobního procesu, částečně i s dopadem na bezpečnost finálních mléčných výrobků. Pro jejich stanovení byly porovnány vybrané kultivační metody, a to s využitím analýzy 26 vzorků syrového mléka a testování růstu a identifikace z nich získaných izolátů. Nejhůře se osvědčily HiCrome Aureus agar s teluričitanem a žloutkovou emulzí a Vogel-Johnson agar s teluričitanem. Pro stanovení koaguláza-pozitivních stafylokoků byl nejvhodnější referenční Baird-Parker agar s fibrinogenem z králičí plasmy. Staphylococcus agar bez azidu sodného se ukázal být užitečný k izolaci bakterií rodu Staphylococcus jako celku, za předpokladu že bude následovat konfirmace. Mannitol salt phenol red agar se spíše než ke stanovení stafylokoků osvědčil ke stanovení Gram-pozitivních halotolerantních bakterií. Může tedy nalézt uplatnění nejen při analýze syrového mléka, ale i solných lázní a nálevů, apod.
Czech name
Kultivační metody stanovení stafylokoků v syrovém mléce a jejich porovnání
Czech description
Koaguláza-pozitivní a koaguláza-negativní stafylokoky patří k významným ukazatelům kvality syrového mléka a hygieny výrobního procesu, částečně i s dopadem na bezpečnost finálních mléčných výrobků. Pro jejich stanovení byly porovnány vybrané kultivační metody, a to s využitím analýzy 26 vzorků syrového mléka a testování růstu a identifikace z nich získaných izolátů. Nejhůře se osvědčily HiCrome Aureus agar s teluričitanem a žloutkovou emulzí a Vogel-Johnson agar s teluričitanem. Pro stanovení koaguláza-pozitivních stafylokoků byl nejvhodnější referenční Baird-Parker agar s fibrinogenem z králičí plasmy. Staphylococcus agar bez azidu sodného se ukázal být užitečný k izolaci bakterií rodu Staphylococcus jako celku, za předpokladu že bude následovat konfirmace. Mannitol salt phenol red agar se spíše než ke stanovení stafylokoků osvědčil ke stanovení Gram-pozitivních halotolerantních bakterií. Může tedy nalézt uplatnění nejen při analýze syrového mléka, ale i solných lázní a nálevů, apod.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
22-28
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—