Characteristic of Staphylococcus aureus from raw cow's milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873623" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873623 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vlastnosti Staphylococcus aureus ze syrového kravského mléka
Original language description
Cílem této studie je monitoring mikrobiologické kvality syrového kravského mléka. V roce 2012-2014 docházelo k odběrům syrového mléka na 40 farmách na území České republiky. Celkem tak bylo odebráno 233 vzorků syrového kravského mléka. Studie se zaměřila na výskyt koagulázopozitivních Staphylococcus aureus. S. aureus byl detekován v 79 (33,9%) vzorcích syrového kravského mléka. Jednotlivé izoláty byly dále sledovány na možnou mikrobiální rezistenci a docházelo ke sledování výskytu methicilin rezistentních S. aureus (MRSA). V naši studii bylo 22,1% izolátu rezistentních alespoň k jedné ze sledovaných antimikrobiálních látek. Byly detekovány 4 (4,2%) izoláty MRSA ze čtyř (10%) farem. Přítomnost toxigenity byla zjištěna u 40% izolátů. Výsledky této studie potvrzují přítomnost S. aureus v syrovém kravském mléce. Informace o nebezpečí konzumace syrového mléka by měla být rozšířena na širokou veřejnost.
Czech name
Vlastnosti Staphylococcus aureus ze syrového kravského mléka
Czech description
Cílem této studie je monitoring mikrobiologické kvality syrového kravského mléka. V roce 2012-2014 docházelo k odběrům syrového mléka na 40 farmách na území České republiky. Celkem tak bylo odebráno 233 vzorků syrového kravského mléka. Studie se zaměřila na výskyt koagulázopozitivních Staphylococcus aureus. S. aureus byl detekován v 79 (33,9%) vzorcích syrového kravského mléka. Jednotlivé izoláty byly dále sledovány na možnou mikrobiální rezistenci a docházelo ke sledování výskytu methicilin rezistentních S. aureus (MRSA). V naši studii bylo 22,1% izolátu rezistentních alespoň k jedné ze sledovaných antimikrobiálních látek. Byly detekovány 4 (4,2%) izoláty MRSA ze čtyř (10%) farem. Přítomnost toxigenity byla zjištěna u 40% izolátů. Výsledky této studie potvrzují přítomnost S. aureus v syrovém kravském mléce. Informace o nebezpečí konzumace syrového mléka by měla být rozšířena na širokou veřejnost.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
71-77
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—