Presence and identification bacteria Staphylococcus aureus and other important bacterial pathogens in raw cow's milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872150" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872150 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přítomnost a identifikace baktérií Staphylococcus aureus a dalších významných bakteriálních patogenů v syrovém kravském mléce
Original language description
Studie je zaměřena na detekci Staphylococcus aureus a jeho prevalenci ve vzorcích prvovýroby mléka. Z 29 mléčných farem na území České republiky bylo odebráno 127 vzorků, z nichž 67 vzorků syrového kravského mléka a 60 mléčných filtrů. Staphylococcus aureus byl detekován u 24 vzorků, 13 vzorků syrového mléka (10,2 %) a 11 vzorků mléčných filtrů (8,7 %). Odolnost baktérie Staphylococcus aureus k antimikrobiálním látkám byla stanovena u všech izolátů. Ve vzorcích syrového kravského mléka na jedné farmě, byl opakovaně potvrzen výskyt MRSA kmenů. Výsledky této studie poukazuji na častou přítomnost Staphylococcus aureus v syrovém mléce. Z toho vyplývá upozornění pro spotřebitele, kteří by měli skladovat syrové mléko v chladu, jelikož by mohlo vést k množenístafylokoků a k tvorbě termostabilní enterotoxinů.
Czech name
Přítomnost a identifikace baktérií Staphylococcus aureus a dalších významných bakteriálních patogenů v syrovém kravském mléce
Czech description
Studie je zaměřena na detekci Staphylococcus aureus a jeho prevalenci ve vzorcích prvovýroby mléka. Z 29 mléčných farem na území České republiky bylo odebráno 127 vzorků, z nichž 67 vzorků syrového kravského mléka a 60 mléčných filtrů. Staphylococcus aureus byl detekován u 24 vzorků, 13 vzorků syrového mléka (10,2 %) a 11 vzorků mléčných filtrů (8,7 %). Odolnost baktérie Staphylococcus aureus k antimikrobiálním látkám byla stanovena u všech izolátů. Ve vzorcích syrového kravského mléka na jedné farmě, byl opakovaně potvrzen výskyt MRSA kmenů. Výsledky této studie poukazuji na častou přítomnost Staphylococcus aureus v syrovém mléce. Z toho vyplývá upozornění pro spotřebitele, kteří by měli skladovat syrové mléko v chladu, jelikož by mohlo vést k množenístafylokoků a k tvorbě termostabilní enterotoxinů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
229-231
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 8, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—