Database of physical properties of agro-food materials
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A8P009051" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:8P009051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Database of physical properties of agro-food materials
Original language description
The paper describes the EU database of physical properties of agro-food materials available on-line at http://www.nelfood.com. This database contains (at the time of writing) over 11,000 bibliographic records. About 16% of these records have numerical tables and equations attached to them. The novel and unique feature of the database is that it specifies both the measurement methods and the descriptions of foods. Two four-point scales indicate the quality of this specification (1?4 for method, A?D for food definition). There are five main categories of data on physical properties of agro-food materials: thermal, mechanical (rheological and textural), electrical, diffusional and optical (spectral and colour). The data are available in the form of tablesand equations, given as functions of independent variables such as temperature, pressure, composition, etc. The database is a valuable resource for food engineers and scientists. The paper discusses the changing needs of the users of the
Czech name
Databáze fyzikálních vlastností zemědělsko-potravinářských materiálů
Czech description
Článek popisuje EU databázi fyzikálních vlastností agro-potravinářských materiálů, která je k disposici on-line na stránkách http://www.nelfood.com. Tato databáze obsahuje v době psaní článku přes 11 000 bibliografických záznamů. Okolo 16% těchto záznamůmá připojeny numerické tabulky a rovnice. Nové a unikátní je to, že udává rovněž popisy experimentálních metod a potravin. Dvě čtybodové stupnice charakterizují kvalitu těchto specifikací (1-4 pro metodu, A-D pro popis potraviny). Fyzikální vlastnosti jsou rozděleny do pěti skupin: tepelné, mechanické (reologické a texturní), elektrické, difuzní a optické (spektrální a barva). Data jsou k disposici ve formě tabulek a rovnic jako funkcí nezávisle proměnných: teplota, tlak, složení atd. Databáze je hodnotným zdrojem informací pro potravinářské inženýry a vědce. Článek diskutuje měnící se požadavky uživatelů a strategii jak jim vyhovět: i) vývoj modelů a software pro predikci fyzikálních vlastností z jejich chemického složení a struktury
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
7
Pages from-to
497-503
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—