All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Database of physical properties of agro-food materials

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A8P009051" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:8P009051 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Database of physical properties of agro-food materials

  • Original language description

    The paper describes the EU database of physical properties of agro-food materials available on-line at http://www.nelfood.com. This database contains (at the time of writing) over 11,000 bibliographic records. About 16% of these records have numerical tables and equations attached to them. The novel and unique feature of the database is that it specifies both the measurement methods and the descriptions of foods. Two four-point scales indicate the quality of this specification (1?4 for method, A?D for food definition). There are five main categories of data on physical properties of agro-food materials: thermal, mechanical (rheological and textural), electrical, diffusional and optical (spectral and colour). The data are available in the form of tablesand equations, given as functions of independent variables such as temperature, pressure, composition, etc. The database is a valuable resource for food engineers and scientists. The paper discusses the changing needs of the users of the

  • Czech name

    Databáze fyzikálních vlastností zemědělsko-potravinářských materiálů

  • Czech description

    Článek popisuje EU databázi fyzikálních vlastností agro-potravinářských materiálů, která je k disposici on-line na stránkách http://www.nelfood.com. Tato databáze obsahuje v době psaní článku přes 11 000 bibliografických záznamů. Okolo 16% těchto záznamůmá připojeny numerické tabulky a rovnice. Nové a unikátní je to, že udává rovněž popisy experimentálních metod a potravin. Dvě čtybodové stupnice charakterizují kvalitu těchto specifikací (1-4 pro metodu, A-D pro popis potraviny). Fyzikální vlastnosti jsou rozděleny do pěti skupin: tepelné, mechanické (reologické a texturní), elektrické, difuzní a optické (spektrální a barva). Data jsou k disposici ve formě tabulek a rovnic jako funkcí nezávisle proměnných: teplota, tlak, složení atd. Databáze je hodnotným zdrojem informací pro potravinářské inženýry a vědce. Článek diskutuje měnící se požadavky uživatelů a strategii jak jim vyhovět: i) vývoj modelů a software pro predikci fyzikálních vlastností z jejich chemického složení a struktury

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    61

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    497-503

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database