All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Ways of hulless grain processing and nutritional quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A9P000441" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:9P000441 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Ways of hulless grain processing and nutritional quality

  • Original language description

    The different kind of processing were used to develop new foods on the base of hulless barley. Debranning allows to obtain very interesting by-products with increased beta-glucan kontent. Puffed grains as well as malted grains were prepared for the new recipes of salty or sweet food products. Barley flour, malt flour, barley and malt flakes were used for recipes development. Sensory and nutritional evaluation were carried out. Both sensory and chemical analyses of the products developed and tested showed that hulless barley is suitable raw materiál to enlarge the foods assortment.

  • Czech name

    Způsob zpracování zrna bezpluchého ječmene a nutriční kvalita

  • Czech description

    Různé způsoby zpracování byly použity pro přípravu nových potravin na bázi bezpluchého ječmene. Debraning umožňuje získat velmi kvalitní vedlejší produkt s vyšším obsahem betaglukanů. Pufované zrno a sladované zrno bylo použito pro vývoj nových receptursladkých i slaných potravin.Bylo provedeno nutriční i senzorické hodnocení. Jak senzorické tak nutriční hodnocení ukázaly, že bezpluchý ječmen je vhodný pro rozšíření sortimentu potravin

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Food and food supplemets development on the base of cereals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Genetics and Plant Breeding

  • ISSN

    1212-1975

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    40

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database