Changes in hulless barley nutritional quality during grain processing and utilisation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P006919" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P006919 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in hulless barley nutritional quality during grain processing and utilisation
Original language description
The different kind of processing were used to develop new foods on the base of hulless barley. Separate milling allows to obtain very interesting by-products with increased beta-glucan content. Puffed grains as well as malted grains were prepared for thenew recipes of salty or sweet food products (bread, sal stickes, ginger bread). Barley flour, malt flour, barley and malt flakes were used for recipes development. Sensory and nutritional evaluation were carried out. Both sensory and chemical analyses of the products developed and tested showed that hulless barley is suitable raw materiál to enlarge the foods assortment.
Czech name
Změny v nutriční kvalitě bezpluchého ječmene v průběhu zpracování zrna a jeho využití
Czech description
Různé způsoby zpracování byly použity pro přípravu nových potravin na bázi bezpluchého ječmene. Debraning umožňuje získat velmi kvalitní vedlejší produkt s vyšším obsahem betaglukanů. Pufované zrno a sladované zrno bylo použito pro vývoj nových receptursladkých i slaných potravin.(chléb, slané tyčinky, perník). Bylo provedeno nutriční i senzorické hodnocení. Jak senzorické tak nutriční hodnocení ukázaly, že bezpluchý ječmen je vhodný pro rozšíření sortimentu potravin
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Food and food supplemets development on the base of cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Abstract book of 3rd International Congress "Flour-Bread"05"
ISBN
953-7005-09-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
162-168
Publisher name
Žaneta Ugarčič-Hardi
Place of publication
Opatija
Event location
Opatija
Event date
Jan 1, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—