Gluten free mixtures and their utilisation in the special diet products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P003175" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P003175 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Gluten free mixtures and their utilisation in the special diet products
Original language description
The article in the Proceedings of 3rd International Congress Flour - Bread ´05. Gluten free mixtures from the mainly Czech raw materials for production of gluten free products were developed. The effects of various gluten free materials on the technological an sensory quality and nutritional value of products were studied.The formulas were proved in the semi industrial scale in the special gluten free operation in Jizera backeries.The sensory quality of breads and rolls were evaluated by celiatc patients. There were also studied, analysed and sensory evaluated storage life of breads and rolls, made by patented mixture. Storage were provided at 25°C, 4°C and -18°C using 3 packing materials.Patented formula is now used for production gluten free breads,rolls, sweet products, mixtures etc, in Jizera Backeries. It is also possible for pastry production.
Czech name
Bezlepkové směsi a jejich využití v dietních výrobcích
Czech description
Článek ve sborníku 3. Mezinárodní konference Mouka - chléb ´05. Byly vyvinuty receptury ny výrobu bezlepkových výrobků, využívající převážně české suroviny. Byly studovány účinky různých bezlepkových surovin na technologickou a senzorickou kvalitu a na nutriční hodnoty výrobků.Receptury byly poloprovozně ověřovány v bezlepkové provozovně Jizerských pekáren.Senzorické hodnocení chlebů a house prováděli pacienti, trpící celiakií. Bylo studováno a senzoricky a mikrobiologicky analyzováno skladování bezlepkových chlebů a housek, vyrobených poedle patentované receptury. Skladování pro bíhalo přo 25, 4 a -18°C ve 3 různých druzích obalového materiálu. Podle patentované receptury nyní vyrábějí Jizerské pekárny širokou škálu bezlepkových výrobků a směsí.Tato receptura je vhodná i pro výrobu bezlepkových těstovin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QE1115" target="_blank" >QE1115: Gluten free blends and their application in food products for special nutrition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of 3rd International Congress Flour - Bread ´05
ISBN
953-7005-09-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
201-206
Publisher name
F.Kuhača 18, P.O.Box 709, HR-31000 Osijek, Croatija
Place of publication
Osijek, Croatia
Event location
Opatija, Chorvatsko
Event date
Oct 26, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—