All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gluten free mixtures and their utilisation in the special diet products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P003175" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P003175 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Gluten free mixtures and their utilisation in the special diet products

  • Original language description

    The article in the Proceedings of 3rd International Congress Flour - Bread ´05. Gluten free mixtures from the mainly Czech raw materials for production of gluten free products were developed. The effects of various gluten free materials on the technological an sensory quality and nutritional value of products were studied.The formulas were proved in the semi industrial scale in the special gluten free operation in Jizera backeries.The sensory quality of breads and rolls were evaluated by celiatc patients. There were also studied, analysed and sensory evaluated storage life of breads and rolls, made by patented mixture. Storage were provided at 25°C, 4°C and -18°C using 3 packing materials.Patented formula is now used for production gluten free breads,rolls, sweet products, mixtures etc, in Jizera Backeries. It is also possible for pastry production.

  • Czech name

    Bezlepkové směsi a jejich využití v dietních výrobcích

  • Czech description

    Článek ve sborníku 3. Mezinárodní konference Mouka - chléb ´05. Byly vyvinuty receptury ny výrobu bezlepkových výrobků, využívající převážně české suroviny. Byly studovány účinky různých bezlepkových surovin na technologickou a senzorickou kvalitu a na nutriční hodnoty výrobků.Receptury byly poloprovozně ověřovány v bezlepkové provozovně Jizerských pekáren.Senzorické hodnocení chlebů a house prováděli pacienti, trpící celiakií. Bylo studováno a senzoricky a mikrobiologicky analyzováno skladování bezlepkových chlebů a housek, vyrobených poedle patentované receptury. Skladování pro bíhalo přo 25, 4 a -18°C ve 3 různých druzích obalového materiálu. Podle patentované receptury nyní vyrábějí Jizerské pekárny širokou škálu bezlepkových výrobků a směsí.Tato receptura je vhodná i pro výrobu bezlepkových těstovin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QE1115" target="_blank" >QE1115: Gluten free blends and their application in food products for special nutrition</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of 3rd International Congress Flour - Bread ´05

  • ISBN

    953-7005-09-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    201-206

  • Publisher name

    F.Kuhača 18, P.O.Box 709, HR-31000 Osijek, Croatija

  • Place of publication

    Osijek, Croatia

  • Event location

    Opatija, Chorvatsko

  • Event date

    Oct 26, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article