All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibility of natural folate increase in fermented milk products by fermentation and fruit component

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P003929" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P003929 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Possibility of natural folate increase in fermented milk products by fermentation and fruit component

  • Original language description

    Possibility for the increase of natural folate content in fermented milk products by the fermentation process and by addition of fruit component was evaluated. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) content after inoculation of pasteurized milk by butter starter and selected strains of Streptococcus thermophilus in combination with Bifidobacterium longum or Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii and fermentation at 30 and 37°C for 12 and 18 hrs was followed. 5-MTHF was determined by HPLC method after deconjugation with hog kidney conjugase and SPE SAX purification. The highest 5-MTHF content increase 4.03 +- 0.44 ug/100g was found in cofermentation of Streptococcus thermophilus No.144 and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii No. 160at 37°C after 12 hrs of fermentation. 9 commercial fruit components used in dairy industry contained between 0.17 ? 9.11 ug /100g. Components produced with pineapple, sour cherry, apricot and peach contain low amount of 5-MTHF ? less than

  • Czech name

    Možnost zvýšení obsahu folátů ve fermentovaných mléčných výrobcích fermentací a ovocnou složkou

  • Czech description

    Byla hodnocena možnost zvýšení obsahu folátů ve fermentovaných mléčných výrobcích pomocí fermentačního procesu a přídavkem ovocné složky. Byl sledován obsah 5-methyltetrahydrofolátu (5-MTHF) v pasterovaném mléce inokulovaném smetanovou kulturou a vybranými kmeny Streptococcus thermophilus v kombinaci s Bifidobacterium longum nebo Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii po fermentaci při 30 a 37°C po dobu 12 a 18 h. 5-MTHF byl stanoven metodou HPLC po dekonjugaci konjugázou z vepřových ledvin ačištění pomocí SPE SAX. Nejvyšší hodnoty nárůstu obsahu 5-MTHF byly nalezeny při kofermentaci Streptococcus thermophilus č.144 a Propionibacterium freudenreichii subsp. Shermanii č.160 při 37°C po 12 hod fermentace. 9 komerčně používaných ovocných složek obsahovalo foláty v rozmezí 0,17-9,11 ug/100g. Ovocné složky na bázi ananasu, višní, meruněk a broskví obsahovaly nízké množství 5-MTHF-méně než 1ug/100g. Jahodová složka byla nejlepším zdrojem folátů s obsahem 9,11ug/100g. Hodnoty nale

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD0179" target="_blank" >QD0179: Research and Development of Food Products with Defined Nutritient Content for Population Groups with Special Dietary Demands</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    196-201

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database