Squalene ? an Interesting part of fat tissue
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000005" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000005 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání
Original language description
Skvalen je triterpenoidní uhlovodík C30H50, který je součástí nezmýdelnitelné frakce různých rostlinných a živočišných tuků, vyskytuje se hlavně v tuku ze žraločích jater, olivovém oleji a tuku z amaranthových semen, a je též obsažen v podkožním tuku lidské tkáně. Při zkoumání jeho vlastností byly zjištěny významné antioxidační, antitumorové a chemopreventivní účinky této látky. V práci jbyl zjišťován obsah skvalenu ve dvaceti vzorcích tuků ze svaloviny a vnitřností českých sladkovodních ryb, a to jak hospodářsky významných, jako je kapr, pstruh, tolstolobik, amur, jeseter, losos, úhoř, sumec a štika, tak hospodářsky nevýznamných. Obsah skvalenu v tuku svaloviny i vnitřností se pohyboval ve stovkách mg/kg , průměr činil 371,7mg/kg tuku svaloviny a 354,4mg/kg tuku vnitřností.
Czech name
Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání
Czech description
Skvalen je triterpenoidní uhlovodík C30H50, který je součástí nezmýdelnitelné frakce různých rostlinných a živočišných tuků, vyskytuje se hlavně v tuku ze žraločích jater, olivovém oleji a tuku z amaranthových semen, a je též obsažen v podkožním tuku lidské tkáně. Při zkoumání jeho vlastností byly zjištěny významné antioxidační, antitumorové a chemopreventivní účinky této látky. V práci jbyl zjišťován obsah skvalenu ve dvaceti vzorcích tuků ze svaloviny a vnitřností českých sladkovodních ryb, a to jak hospodářsky významných, jako je kapr, pstruh, tolstolobik, amur, jeseter, losos, úhoř, sumec a štika, tak hospodářsky nevýznamných. Obsah skvalenu v tuku svaloviny i vnitřností se pohyboval ve stovkách mg/kg , průměr činil 371,7mg/kg tuku svaloviny a 354,4mg/kg tuku vnitřností.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
ISSN1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—