All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Squalene ? an Interesting part of fat tissue

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000005" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000005 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání

  • Original language description

    Skvalen je triterpenoidní uhlovodík C30H50, který je součástí nezmýdelnitelné frakce různých rostlinných a živočišných tuků, vyskytuje se hlavně v tuku ze žraločích jater, olivovém oleji a tuku z amaranthových semen, a je též obsažen v podkožním tuku lidské tkáně. Při zkoumání jeho vlastností byly zjištěny významné antioxidační, antitumorové a chemopreventivní účinky této látky. V práci jbyl zjišťován obsah skvalenu ve dvaceti vzorcích tuků ze svaloviny a vnitřností českých sladkovodních ryb, a to jak hospodářsky významných, jako je kapr, pstruh, tolstolobik, amur, jeseter, losos, úhoř, sumec a štika, tak hospodářsky nevýznamných. Obsah skvalenu v tuku svaloviny i vnitřností se pohyboval ve stovkách mg/kg , průměr činil 371,7mg/kg tuku svaloviny a 354,4mg/kg tuku vnitřností.

  • Czech name

    Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání

  • Czech description

    Skvalen je triterpenoidní uhlovodík C30H50, který je součástí nezmýdelnitelné frakce různých rostlinných a živočišných tuků, vyskytuje se hlavně v tuku ze žraločích jater, olivovém oleji a tuku z amaranthových semen, a je též obsažen v podkožním tuku lidské tkáně. Při zkoumání jeho vlastností byly zjištěny významné antioxidační, antitumorové a chemopreventivní účinky této látky. V práci jbyl zjišťován obsah skvalenu ve dvaceti vzorcích tuků ze svaloviny a vnitřností českých sladkovodních ryb, a to jak hospodářsky významných, jako je kapr, pstruh, tolstolobik, amur, jeseter, losos, úhoř, sumec a štika, tak hospodářsky nevýznamných. Obsah skvalenu v tuku svaloviny i vnitřností se pohyboval ve stovkách mg/kg , průměr činil 371,7mg/kg tuku svaloviny a 354,4mg/kg tuku vnitřností.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    ISSN1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    5

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database