All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Heat transfer with heating and cooling granular materials in a scraped ? surface homogeniser

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P006156" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P006156 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Heat transfer with heating and cooling granular materials in a scraped ? surface homogeniser

  • Original language description

    The study focused on the transfer of heat from the scraped-surface homogeniser heat-exchange wall into granular foodstuff materials. The object of the study was the dependence of the heat transfer coefficient under conditions of heating and cooling of dried egg white, wheat starch, whole mustard seeds, wheat semolina and peeled rice. The heat transfer values are required for specifications of exchangers and homogenisers used for heat processing of granular materials, e.g. inactivation of micro-organismsin dried egg white. The tested materials were placed into the homogeniser and subjected to heating and cooling. Temperatures were read for the granular materials near and directly upon the heat transfer surface. The data obtained were used to calculatethe values of the surface heat transfer coefficient (SHTC) for separately heating and cooling under varying rotational speed of the scrapers. The results indicate that the rotational speed had no significant influence over the surface hea

  • Czech name

    Přestup tepla při ohřevu a chlazení granulovaných materiálů v homogenizátoru se stíranými stěnami

  • Czech description

    Byl studován přestup tepla ze stěny homogenizátoru se stíranou teplosměnnou plochou do práškových potravin. Zjišťovala se závislost součinitele přestupu tepla při ohřevu a chlazení sušeného vaječného bílku, pšeničného škrobu, semen hořčice, pšeničné krupice a loupané rýže. Hodnoty součinitele přestupu tepla jsou třeba k dimenzování výměníků a homogenizátorů, které jsou určeny k tepelnému ošetření granulovaných potravinářských materiálů například k inaktivaci přítomných mikroorganismů v sušeném vaječnémbílku. Zkoumané materiály byly vloženy do chladného horizontálního homogenizátoru se stíranou teplosměnnou plochou a byl proveden ohřev a chlazení. Byla měřena teplota práškového materiálu poblíž stěny zařízení a teplota stěny zařízení. Z těchto dat bylyvypočteny hodnoty součinitele přestupu tepla odděleně pro ohřev a chlazení pro různé frekvence otáčení stíracího zařízení. Ukázalo se, že frekvence otáčení nemá na součinitel přestupu tepla výrazný vliv. Získaná data byla transformována

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA101%2F02%2F0649" target="_blank" >GA101/02/0649: Modelling of heat transfer, flow and residence time distributions in apparatures of the food industry</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    77

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    708-712

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database