Heat transfer with heating and cooling granular materials in a scraped ? surface homogeniser
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P006156" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P006156 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Heat transfer with heating and cooling granular materials in a scraped ? surface homogeniser
Original language description
The study focused on the transfer of heat from the scraped-surface homogeniser heat-exchange wall into granular foodstuff materials. The object of the study was the dependence of the heat transfer coefficient under conditions of heating and cooling of dried egg white, wheat starch, whole mustard seeds, wheat semolina and peeled rice. The heat transfer values are required for specifications of exchangers and homogenisers used for heat processing of granular materials, e.g. inactivation of micro-organismsin dried egg white. The tested materials were placed into the homogeniser and subjected to heating and cooling. Temperatures were read for the granular materials near and directly upon the heat transfer surface. The data obtained were used to calculatethe values of the surface heat transfer coefficient (SHTC) for separately heating and cooling under varying rotational speed of the scrapers. The results indicate that the rotational speed had no significant influence over the surface hea
Czech name
Přestup tepla při ohřevu a chlazení granulovaných materiálů v homogenizátoru se stíranými stěnami
Czech description
Byl studován přestup tepla ze stěny homogenizátoru se stíranou teplosměnnou plochou do práškových potravin. Zjišťovala se závislost součinitele přestupu tepla při ohřevu a chlazení sušeného vaječného bílku, pšeničného škrobu, semen hořčice, pšeničné krupice a loupané rýže. Hodnoty součinitele přestupu tepla jsou třeba k dimenzování výměníků a homogenizátorů, které jsou určeny k tepelnému ošetření granulovaných potravinářských materiálů například k inaktivaci přítomných mikroorganismů v sušeném vaječnémbílku. Zkoumané materiály byly vloženy do chladného horizontálního homogenizátoru se stíranou teplosměnnou plochou a byl proveden ohřev a chlazení. Byla měřena teplota práškového materiálu poblíž stěny zařízení a teplota stěny zařízení. Z těchto dat bylyvypočteny hodnoty součinitele přestupu tepla odděleně pro ohřev a chlazení pro různé frekvence otáčení stíracího zařízení. Ukázalo se, že frekvence otáčení nemá na součinitel přestupu tepla výrazný vliv. Získaná data byla transformována
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA101%2F02%2F0649" target="_blank" >GA101/02/0649: Modelling of heat transfer, flow and residence time distributions in apparatures of the food industry</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
708-712
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—