Sterilisation of dried egg whites
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F03%3A8P006837" target="_blank" >RIV/00027022:_____/03:8P006837 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sterilace sušených vaječných bílků
Original language description
Cílem této práce je popsat dosažené výsledky v oblasti vysokoteplotního homogenizační sterilace sušených vaječných bílků a podat důkaz jeho účinnosti při reálném provádění tohoto procesu na pilotním zařízení. Technologie moderního rychlého způsobu tepelného ošetření sušeného vaječného bílku je vázána na zařízení, v němž lze intenzivně a rovnoměrně provést ohřev a ochlazení tohoto materiálu. Cílem procesu bylo provést inaktivaci přítomných mikroorganismů včetně spor často se přirozeně vyskytujících sporujících mikrobů, například rodu Bacillus cereus. Dalším cílem bylo zlepšení kvality bílku podstatným zvýšením pevnosti gelu po jeho obnovení a uvaření. Po obnovení sterilovaného bílku byla zjištěna vyšší šlehatelnost a lepší stabilita pěny. Po uvaření obnoveného bílku byla zjištěna podstatně vyšší pevnost gelu. Proces vysokoteplotní sterilace sušeného vaječného bílku zkracuje inaktivaci mikrobů a zvýšení pevnosti gelu z dosavadních cca 6 týdnů na 6 hodin.
Czech name
Sterilace sušených vaječných bílků
Czech description
Cílem této práce je popsat dosažené výsledky v oblasti vysokoteplotního homogenizační sterilace sušených vaječných bílků a podat důkaz jeho účinnosti při reálném provádění tohoto procesu na pilotním zařízení. Technologie moderního rychlého způsobu tepelného ošetření sušeného vaječného bílku je vázána na zařízení, v němž lze intenzivně a rovnoměrně provést ohřev a ochlazení tohoto materiálu. Cílem procesu bylo provést inaktivaci přítomných mikroorganismů včetně spor často se přirozeně vyskytujících sporujících mikrobů, například rodu Bacillus cereus. Dalším cílem bylo zlepšení kvality bílku podstatným zvýšením pevnosti gelu po jeho obnovení a uvaření. Po obnovení sterilovaného bílku byla zjištěna vyšší šlehatelnost a lepší stabilita pěny. Po uvaření obnoveného bílku byla zjištěna podstatně vyšší pevnost gelu. Proces vysokoteplotní sterilace sušeného vaječného bílku zkracuje inaktivaci mikrobů a zvýšení pevnosti gelu z dosavadních cca 6 týdnů na 6 hodin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QE1026" target="_blank" >QE1026: New technology for processing of egg products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 26.-28.5.2003, Sborník příspěvků na CD-ROM
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
1-6
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—