All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sterilisation of dried egg whites

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F03%3A8P006837" target="_blank" >RIV/00027022:_____/03:8P006837 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sterilace sušených vaječných bílků

  • Original language description

    Cílem této práce je popsat dosažené výsledky v oblasti vysokoteplotního homogenizační sterilace sušených vaječných bílků a podat důkaz jeho účinnosti při reálném provádění tohoto procesu na pilotním zařízení. Technologie moderního rychlého způsobu tepelného ošetření sušeného vaječného bílku je vázána na zařízení, v němž lze intenzivně a rovnoměrně provést ohřev a ochlazení tohoto materiálu. Cílem procesu bylo provést inaktivaci přítomných mikroorganismů včetně spor často se přirozeně vyskytujících sporujících mikrobů, například rodu Bacillus cereus. Dalším cílem bylo zlepšení kvality bílku podstatným zvýšením pevnosti gelu po jeho obnovení a uvaření. Po obnovení sterilovaného bílku byla zjištěna vyšší šlehatelnost a lepší stabilita pěny. Po uvaření obnoveného bílku byla zjištěna podstatně vyšší pevnost gelu. Proces vysokoteplotní sterilace sušeného vaječného bílku zkracuje inaktivaci mikrobů a zvýšení pevnosti gelu z dosavadních cca 6 týdnů na 6 hodin.

  • Czech name

    Sterilace sušených vaječných bílků

  • Czech description

    Cílem této práce je popsat dosažené výsledky v oblasti vysokoteplotního homogenizační sterilace sušených vaječných bílků a podat důkaz jeho účinnosti při reálném provádění tohoto procesu na pilotním zařízení. Technologie moderního rychlého způsobu tepelného ošetření sušeného vaječného bílku je vázána na zařízení, v němž lze intenzivně a rovnoměrně provést ohřev a ochlazení tohoto materiálu. Cílem procesu bylo provést inaktivaci přítomných mikroorganismů včetně spor často se přirozeně vyskytujících sporujících mikrobů, například rodu Bacillus cereus. Dalším cílem bylo zlepšení kvality bílku podstatným zvýšením pevnosti gelu po jeho obnovení a uvaření. Po obnovení sterilovaného bílku byla zjištěna vyšší šlehatelnost a lepší stabilita pěny. Po uvaření obnoveného bílku byla zjištěna podstatně vyšší pevnost gelu. Proces vysokoteplotní sterilace sušeného vaječného bílku zkracuje inaktivaci mikrobů a zvýšení pevnosti gelu z dosavadních cca 6 týdnů na 6 hodin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QE1026" target="_blank" >QE1026: New technology for processing of egg products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2003

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 26.-28.5.2003, Sborník příspěvků na CD-ROM

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    1-6

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2003

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article