Decontamination of pork by steam and lactic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P008892" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P008892 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Decontamination of pork by steam and lactic acid
Original language description
The efficiency of a new apparatus for surface decontamination of pork carcasses was evaluated under industrial conditions. The combination of steaming by a special nozzle, followed by treatment with lactic acid (spraying with 2% solution), was applied onthe surface of carcasses at the end of the slaughter process (30 min p.m.). Total counts of psychrophilic and mesophilic microorganisms were evaluated immediately after treatment and during cold storage up to five days. The treatment was effective in reducing the surface microflora by one to three decimal orders of CFU during the time of cold storage.
Czech name
Dekontaminace vepřového masa parou a kyselinou mléčnou
Czech description
Ošetření povrchu JUT prasat kombinací páry a roztoku kyseliny mléčné vedlo k okamžitému snížení povrchové kontaminace. Význam zákroku však spočívá zejména v omezení dalšího růstu mikroorganismů, takže i po pěti dnech nedošlo u ošetřených vzorků k významnějšímu zvýšení povrchové kontaminace, což znamená výrazné zvýšení údržnosti jatečně upravených těl prasat. Náklady na dekontaminaci mohou být kompenzovány úsporami hmotnosti snížením ztrát odparem při chlazení a zejména zlepšením mikrobiální kvality masa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Decontamination of surface of meat and vegetables</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
8
Pages from-to
224-231
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—