All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Decontamination of pork by steam and lactic acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P008892" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P008892 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Decontamination of pork by steam and lactic acid

  • Original language description

    The efficiency of a new apparatus for surface decontamination of pork carcasses was evaluated under industrial conditions. The combination of steaming by a special nozzle, followed by treatment with lactic acid (spraying with 2% solution), was applied onthe surface of carcasses at the end of the slaughter process (30 min p.m.). Total counts of psychrophilic and mesophilic microorganisms were evaluated immediately after treatment and during cold storage up to five days. The treatment was effective in reducing the surface microflora by one to three decimal orders of CFU during the time of cold storage.

  • Czech name

    Dekontaminace vepřového masa parou a kyselinou mléčnou

  • Czech description

    Ošetření povrchu JUT prasat kombinací páry a roztoku kyseliny mléčné vedlo k okamžitému snížení povrchové kontaminace. Význam zákroku však spočívá zejména v omezení dalšího růstu mikroorganismů, takže i po pěti dnech nedošlo u ošetřených vzorků k významnějšímu zvýšení povrchové kontaminace, což znamená výrazné zvýšení údržnosti jatečně upravených těl prasat. Náklady na dekontaminaci mohou být kompenzovány úsporami hmotnosti snížením ztrát odparem při chlazení a zejména zlepšením mikrobiální kvality masa.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Decontamination of surface of meat and vegetables</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    74

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    224-231

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database