Utilization of buckwheat tops as rutin natural resource
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004498" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004498 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/16193296:_____/06:E0004498 RIV/00027022:_____/06:#0000017
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
Original language description
Prokázané fyziologické účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, na snížení krevního tlaku, na prevenci aterosklerózy a na léčbu oběhových problémů podporuje účelnost příjmu tohoto bioflavonoidu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich klimaticko-ekonomických podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Nabízí se možnost využítí pohankové natě jako jedinečného a přírodního zdroje rutinu v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. U sušené pohankové natě byla zjištěna dobrá tabletovatelnost, což je výhodné pro výrobu doplňků stravy ve formě tablet buď samostatně, či v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance je závislý na celé řadě faktorů, na odrůdě, na klimatických podmínkách, na způsobu sklizně a skladování, posklizňových úpravách, vývojové fázi a použité části rostliny. Obsah rutinu ve finálním produktu je tedy možno zvýšit vhodným výběrem podmínek. V rámci efektivn
Czech name
Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
Czech description
Prokázané fyziologické účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, na snížení krevního tlaku, na prevenci aterosklerózy a na léčbu oběhových problémů podporuje účelnost příjmu tohoto bioflavonoidu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich klimaticko-ekonomických podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Nabízí se možnost využítí pohankové natě jako jedinečného a přírodního zdroje rutinu v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. U sušené pohankové natě byla zjištěna dobrá tabletovatelnost, což je výhodné pro výrobu doplňků stravy ve formě tablet buď samostatně, či v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance je závislý na celé řadě faktorů, na odrůdě, na klimatických podmínkách, na způsobu sklizně a skladování, posklizňových úpravách, vývojové fázi a použité části rostliny. Obsah rutinu ve finálním produktu je tedy možno zvýšit vhodným výběrem podmínek. V rámci efektivn
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Food and food supplemets development on the base of cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
100-104
Publisher name
VÚPP ČSCH
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—