Buckwheat as Functional Food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A00010016" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:00010016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Buckwheat as Functional Food
Original language description
The content of rutin differs in different parts of buckwheat plant. The highest content of rutin can be found in buckwheat leaves.The antioxidative activity ranges from stalks, hulls (mild antioxidative effects) and grains (protection factor 2.2 - 2.6) to leaves (protection factor 4.1). An original formula of a functional food product was created at the Food Research Institute Prague for the first time utilizing dried buckwheat tops as and integral part of an extruded product. "Zatka's corn crispbread with buckwheat and garlic" was honoured with the award "Golden Salima Brno 2002" at the International Food Fair in Brno in the category "Rational nutrition, special foods" and the grand prize "Golden Ear" at the 30 th internation exhibition "Earth the Provider" in České Budějovice.
Czech name
Pohanka jako funkční potravina
Czech description
V jednotlivých částech pohanky je obsah rutinu různý. Nejvyšší obsah rutinu byl detekován v listech. Antioxidační aktivita vybraných částí pohanky stoupá v řadě stébla, slupky (mírné antioxidační účinky), semena (protekční faktor 2.2 - 2.6) a listí (protekční faktor 4.1).Ve Výzkumném ústavu potravinářském v Praze vznikla originální receptura funkční potraviny - extrudovaného výrobku, s vůbec prvním využitím sušené pohankové natě. Zátkův kukuřičný plátek s pohankou a česnekem byl oceněn na Mezinárodním potravinářském veletrhu v Brně v kategorii "Racionální výživa, speciální potraviny" Zlatou Salimou 2002 a na 30. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka 2003 v Českých Budějovicích hlavní výstavní cenou Zlatým klasem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat
ISBN
ISBN 80-8655-46
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
587-592
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—