All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Buckwheat as Functional Food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A00010016" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:00010016 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Buckwheat as Functional Food

  • Original language description

    The content of rutin differs in different parts of buckwheat plant. The highest content of rutin can be found in buckwheat leaves.The antioxidative activity ranges from stalks, hulls (mild antioxidative effects) and grains (protection factor 2.2 - 2.6) to leaves (protection factor 4.1). An original formula of a functional food product was created at the Food Research Institute Prague for the first time utilizing dried buckwheat tops as and integral part of an extruded product. "Zatka's corn crispbread with buckwheat and garlic" was honoured with the award "Golden Salima Brno 2002" at the International Food Fair in Brno in the category "Rational nutrition, special foods" and the grand prize "Golden Ear" at the 30 th internation exhibition "Earth the Provider" in České Budějovice.

  • Czech name

    Pohanka jako funkční potravina

  • Czech description

    V jednotlivých částech pohanky je obsah rutinu různý. Nejvyšší obsah rutinu byl detekován v listech. Antioxidační aktivita vybraných částí pohanky stoupá v řadě stébla, slupky (mírné antioxidační účinky), semena (protekční faktor 2.2 - 2.6) a listí (protekční faktor 4.1).Ve Výzkumném ústavu potravinářském v Praze vznikla originální receptura funkční potraviny - extrudovaného výrobku, s vůbec prvním využitím sušené pohankové natě. Zátkův kukuřičný plátek s pohankou a česnekem byl oceněn na Mezinárodním potravinářském veletrhu v Brně v kategorii "Racionální výživa, speciální potraviny" Zlatou Salimou 2002 a na 30. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka 2003 v Českých Budějovicích hlavní výstavní cenou Zlatým klasem.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat

  • ISBN

    ISBN 80-8655-46

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    587-592

  • Publisher name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article