Effect of milling processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) achenes on the content and percentage of selected phenolic antioxidants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005137" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005137 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů
Original language description
Nažky pohanky (Fagopyrum esculentum Moench.) a potraviny z nich vyrobené jsou důležitou složkou stravy pro nemocné celiakií (bezlepková dieta). Mohou být také významným zdrojem antioxidantů (především rutinu) a jsou tudíž vhodné jako prevence civilizačních chorob. V naší práci jsme se zaměřili na to jak se odrazí způsob zpracování pohankových nažek na obsahu celkových polyfenolů a rutinu ve čtyřech typech mlynářských výrobků určených pro lidskou výživu.Obsah CP byl stanoven spektrofotometricky, rutin pomocí HPLC. Nejvyšší obsah jak CP tak i rutinu byl nalezen v pohankových klíčcích. Naopak nejnižší obsah CP i rutinu byl stanoven u lámanky. Výsledky stanovení u neloupaných nažek a pohankových krup můžeme označit za rovnocenné. Statistickým vyhodnocenímhodnot naměřených pro obsah CP nebyl nalezen signifikantní rozdíl pouze mezi pohankovými kroupami a neloupanou pohankou. Ostatní výrobky vykázaly statisticky významné rozdíly. Lze také konstatovat, že obsah rutinu poměrně úzce koreluje s o
Czech name
Vliv mlynářského zpracování nažek pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench.) na obsah a zastoupení vybraných fenolických antioxidantů
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník konference Výzkum minoritních obilnin v ČR a jejich uplatnění v lidské výživě
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
33-37
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha - Ruzyně
Event date
Aug 18, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—