Diagnostic challenges of apple and carrot allergenicity at patients with oral allergic syndrome
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P007126" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P007126 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu
Original language description
Cílem naší práce bylo srovnat diagnostickou hodnotu kožních prick testů (SPT), testu aktivace basofilů (BAT) a specifického IgE (sIgE) u břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu (OAS) na jablko a mrkev a současně zjistit odpovědné alergeny za projevy zkřížené alergie. Vysoká senzitivita byla zaznamenána v SPT s čerstvým jablkem a mrkví a v BAT s homogenátem jablka a mrkve( 1,0). SPT a BAT s komerčními extrakty jablka a mrkve prokázaly nízkou senzitivitu ( senzitivita pro jablko 0,53, pro mrkev 0,71 v SPT, senzitivita BAT pro jablko 0,1, pro mrkev 0,71). U obou skupin byla zaznamenána vysoká senzitivita při stanovení sIgE na alergeny jablka(1,0) a mrkve (0,94). Potvrdili jsme vysokou prevalenci zkřížené alergie u břízových alergiků prostřednictvím hlavních alergenů Mal d 1 a Dau c 1 udávanou pro země střední Evropy.
Czech name
Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu
Czech description
Cílem naší práce bylo srovnat diagnostickou hodnotu kožních prick testů (SPT), testu aktivace basofilů (BAT) a specifického IgE (sIgE) u břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu (OAS) na jablko a mrkev a současně zjistit odpovědné alergeny za projevy zkřížené alergie. Vysoká senzitivita byla zaznamenána v SPT s čerstvým jablkem a mrkví a v BAT s homogenátem jablka a mrkve( 1,0). SPT a BAT s komerčními extrakty jablka a mrkve prokázaly nízkou senzitivitu ( senzitivita pro jablko 0,53, pro mrkev 0,71 v SPT, senzitivita BAT pro jablko 0,1, pro mrkev 0,71). U obou skupin byla zaznamenána vysoká senzitivita při stanovení sIgE na alergeny jablka(1,0) a mrkve (0,94). Potvrdili jsme vysokou prevalenci zkřížené alergie u břízových alergiků prostřednictvím hlavních alergenů Mal d 1 a Dau c 1 udávanou pro země střední Evropy.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EC - Immunology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inactivation alergens in foods by the high pressure treatment</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Volume of the periodical
9
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
307-311
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—