Dry heat inactivation of Bacillus cereus in rice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P008819" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P008819 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Dry heat inactivation of Bacillus cereus in rice
Original language description
The aim of this work was to validate the method of decontamination of rice at the temperature of 120°C (determined as optimal in previous experiments). Bacillus cereus was selected as the marker micro-organism for the monitoring of decontamination. The spores of Bacillus cereus are moderately heat resistant. In order to show the efficacy of our decontamination process, we artificially contaminated the rice under study with B. cereus. Decontamination was carried out in a homogenising steriliser about 20h after contamination. The sample was first heated to 90°C and held at this temperature for 70 minutes. Then the temperature was increased to 120°C and held for 3 hours. Five samples were taken for microbiological analyses as follows: before the experiment, on reaching 120°C, and then after 1, 2, and 3 h of decontamination. Decontamination of rice from vegetative forms and spores of B. cereus present at the level of 400 CFu/ml was effected by heating to 120°C and holding for 1 hour.
Czech name
Tepelná dekontaminace rýže suchým teplem
Czech description
Cílem bylo ověřit metodu tepelné dekontaminace rýže při optimální teplotě 120°C (zjištěné předchozími pokusy). Jako mikroorganismus pro kontaminaci byl zvolen Bacillus cereus. Jeho spóry jsou vysoce rezistentní vůči teplotě. Abychom prokázali účinnost námi provedené tepelné dekontaminace, přistoupili jsme k záměrné umělé kontaminaci tímto mikroorganismem. Dekontaminace byla provedena v homogenizačním sterilizátoru po cca 20 hodinách od provedení kontaminace. Nejprve byl vzorek ohřát na 90°C s výdrží 70minut, následovalo zvýšení teploty na 120°C a po dosažení této teploty probíhala výdrž 3 hodiny. V průběhu celého pokusu bylo odebráno 5 vzorků na mikrobiologické vyšetření (před pokusem po homogenizaci, po dosažení teploty 120 °C a pak po 1., 2. a 3. hodině dekontaminace). Dekontaminace rýže od vegetativních forem i spór B. cereus vyskytujících se v řádu 10^2 lze dosáhnout záhřevem na 120°C a výdrží na této teplotě v trvání jedné hodiny. Z hlediska uchování kvality rýže je vhodné zařadi
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G46047" target="_blank" >1G46047: Methods of thermal inactivation of microorganisms in particular foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
208-213
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—