All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dry heat inactivation of Bacillus cereus in rice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P008819" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P008819 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Dry heat inactivation of Bacillus cereus in rice

  • Original language description

    The aim of this work was to validate the method of decontamination of rice at the temperature of 120°C (determined as optimal in previous experiments). Bacillus cereus was selected as the marker micro-organism for the monitoring of decontamination. The spores of Bacillus cereus are moderately heat resistant. In order to show the efficacy of our decontamination process, we artificially contaminated the rice under study with B. cereus. Decontamination was carried out in a homogenising steriliser about 20h after contamination. The sample was first heated to 90°C and held at this temperature for 70 minutes. Then the temperature was increased to 120°C and held for 3 hours. Five samples were taken for microbiological analyses as follows: before the experiment, on reaching 120°C, and then after 1, 2, and 3 h of decontamination. Decontamination of rice from vegetative forms and spores of B. cereus present at the level of 400 CFu/ml was effected by heating to 120°C and holding for 1 hour.

  • Czech name

    Tepelná dekontaminace rýže suchým teplem

  • Czech description

    Cílem bylo ověřit metodu tepelné dekontaminace rýže při optimální teplotě 120°C (zjištěné předchozími pokusy). Jako mikroorganismus pro kontaminaci byl zvolen Bacillus cereus. Jeho spóry jsou vysoce rezistentní vůči teplotě. Abychom prokázali účinnost námi provedené tepelné dekontaminace, přistoupili jsme k záměrné umělé kontaminaci tímto mikroorganismem. Dekontaminace byla provedena v homogenizačním sterilizátoru po cca 20 hodinách od provedení kontaminace. Nejprve byl vzorek ohřát na 90°C s výdrží 70minut, následovalo zvýšení teploty na 120°C a po dosažení této teploty probíhala výdrž 3 hodiny. V průběhu celého pokusu bylo odebráno 5 vzorků na mikrobiologické vyšetření (před pokusem po homogenizaci, po dosažení teploty 120 °C a pak po 1., 2. a 3. hodině dekontaminace). Dekontaminace rýže od vegetativních forem i spór B. cereus vyskytujících se v řádu 10^2 lze dosáhnout záhřevem na 120°C a výdrží na této teplotě v trvání jedné hodiny. Z hlediska uchování kvality rýže je vhodné zařadi

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1G46047" target="_blank" >1G46047: Methods of thermal inactivation of microorganisms in particular foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    208-213

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database