Assessment of the authenticity of fruit spirits by gas chromatography and stable isotope ratio analyses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000344" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000344 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/08:#0000475
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Assessment of the authenticity of fruit spirits by gas chromatography and stable isotope ratio analyses
Original language description
The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry ? IRMS analysis as well as SNIF ?NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are perspective analytical methods, which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds such as acetaldehyde, ethyl acetate, diethyl acetal, methanol, 1-butanol, 2-butanol,1-propanol, 2-methyl-1-propanol, 2- and 3- methyl-1-butanol, volatile fatty acids and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing fruit spirits from others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit.
Czech name
Hodnocení autenticity ovocných destilátů plynovou chromatografií a analýzou poměru izotopů
Czech description
Stanovení těkavých látek plynovou chromatografií a stanovení izotopových poměrů 13C/12C pomocí izotopové hmotnostní spektrometrie ?IRMS stejně jako SNIF-NMR analýzy (D/H)I a (D/H)II poměrů v ethanolu jsou perspektivní analytické metody , které mohou býtvyužity pro ověřování autenticity ovocných destilátů a pro odhalování jejich falšování . Různé koncentrace těkavých látek jako jsou acetaldehyd , ethylacetát, diethylacetal, methanol, 1-butanol, 2-butanol , 1- propanol, 2-methyl-1-propanol , 2- a 3- methyl-1-butanol, mastné kyseliny a izotopová data byly demonstrovány použitím diskriminačních analýz. Výsledky ukazují , že stanovení izotopových poměrů může být použito zejména pro rozlišení ovocných destilátů od jiných destilátů , vyrobených z cukrové řepy, kukuřice, cukrové třtiny , obilí, brambor, syntetického alkoholu. Plynová chromatografie též umožňuje rozlišovat mezi jednotlivými druhy ovocných destilátů jako jsou třešňovice, višňovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice nebo slivo
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3288" target="_blank" >QF3288: The formation of markers database for determination of the genuineness and authenticity of fruit spirits.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000260666300007
EID of the result in the Scopus database
—