Effect of maturity on carotenoid contents in garden pea (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000232" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000232 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
Original language description
Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorkypocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.
Czech name
Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
Czech description
Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorkypocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identification and evaluation of pea quality for food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2011
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
479-482
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—