All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of maturity on carotenoid contents in garden pea (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000232" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000232 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)

  • Original language description

    Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorkypocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.

  • Czech name

    Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)

  • Czech description

    Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorkypocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identification and evaluation of pea quality for food production.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2011

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    479-482

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database